Hatalmas, mint szombaton kiderült, minden elvárást meghaladó sikert aratott az első megrendezésre kerülő New York Festival of Light, vagyis a New York-i Fényfesztivál. A harmadik estén, a hatalmas tömeg miatt, biztonsági okokból a tervezettnél két órával korábban be kellett zárni az eseményt.

A fesztiválra november 7-e és 9-e között került sor a Brooklynban található DUMBO területén. Az események központja a Manhattan híd brooklyni hídfője és annak környéke volt, melyet az alkotók kozmikus fényvilággá varázsoltak három este erejéig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A helyi és nemzetközi művészek alkotta fellépőgárda között szerepelt a magyar csapat, a Glowing Bulbs / Kiégő Izzók is, akik fénykivetítéses programjuk mellett a szervezésben is aktívan részt vettek. (A Fülöp Farkassal, a Kiégő Izzók vezetőjével és rendezőjével készült interjút nemsokára itt olvashatjátok.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A magyar csapat nem először szerepelt New Yorkban. 2011-ben már bevették a Manhattan híd hatalmas hídfőjének falát és kivetítésükkel akkor elhozták a DUMBO Művészeti Fesztivál első díját. Fülöp Farkas csapata a New York-i Fényfesztiválon visszatérőnek számított.

A Fényfesztivál ötlete Franciaországban született, 1999-ben. A lyoni parádénak hamarosan követői akadtak a világ valamennyi táján, Berlintől Québecen át Bangkokig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A NYFOL kurátorok által válogatott, a fények világában alkotó, helybéli és nemzetközi látványtervezők és előadóművészek fesztiválja. Mind a 15 résztvevő különböző stílust képviselt, így a program hasonlított egy jól válogatott gálaműsorhoz, ahol a legjobbakból kaptunk ízelítőt. Az alkotók nem csupán képviselték műfajukat, de a legjobbak választott területükön, ezzel is növelve ennek az új tradíciónak nívóját és megítélését.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Fényfesztivál ugyan a fényekre koncentrált, az este nem lett volna teljes a neves DJ-k és az élő zenét szolgáltató előadók közreműködése nélkül.

Az alkotók és szervezők gondoltak a látássérültekre is. Számukra az alkalomra Eyeronman mellényeket biztosítottak, melyek alkalmasak a környező tárgyak, fényjelenségek érzékelésére és rezgéssé alakítására, ezáltal növelve a látássérültek esélyeit a vizuális élmény befogadására.

A New York Festival of Light a Manhattan híd hídfőjének boltíve alatt és a környező történelmi utcákon zajlott. Az ingyenes program valamennyi korosztály számára tartogatott meglepetést.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A fő attrakció a Manhattan híd boltíve alatti lézervetítés volt, mely a Lazeration nevet viselte és a kanadai származású fénytechnikus, Howard Ungerleider produkciója. Ungerleider nevét a Rush zenekarral kapcsolja össze a köztudat. A kanadai rockzenekar és a látványtervező évtizedek óta dolgozik együtt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“A NYFOL-ra tervezett fényshow háromdimenziós, melyben statikus és mozgó periódusok váltogatják egymást. A nézők átsétálhatnak a villódzó lézersugarak alatt, mely ezáltal auraként veszi körül őket. – mondja a megálmodó, Howard Ungerleider – A lézershow-n egy hónapon keresztül dolgoztunk és kifejezetten szürreálisra sikeredett.”

FestivalOfLight-TodSeelie-3

Jason Krugman, Living Objects elnevezésű fényszobra szintén a boltív alatt kapott helyet. A hatalmas, arc nélkül, belülről megvilágított alak misztikus idegenként tornyosult a tömeg fölé.

A Sounds of Nature, a Természet Hangjai nevet viselte Tupac Martir alkotása. Elton John, Beyoncé, Sting, Alexander McQueen, Stella McCartney. Valamennyien Tupac kliensei. A NYFOL-re Tupac LED lámpákkal összekötött esernyőkből álló kompozícióval rukkolt elő. Az esernyők, illetve a tartóoszlopok a levegő mozgására, valamint érintésre működésbe lépnek, fény és hangjátékkal szórakoztatva a mellettük elhaladókat, illetve az oszlopokat átszellemülten püfölőket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Az emberek mindig érzékelik, ha baj van a világítással. A jó fényeket mindenki természetesen veszi. A fesztivál talán felnyitja néhány ember szemét a fénytechnika fontosságára.” – nyilatkozta Tupac Martir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Kiégő Izzók fénykivetítéses programjáról bővebben a Fülöp Farkassal készült interjúban olvashattok hamarosan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az őszi estéken rendezett, fénnyel kapcsolatos események mindig sokakat vonzzanak. Az emberek ösztönösen is vágyódnak a fény után, különösen ezeken a ködös, sötét manhattani estéken. Az első New York Festival of Light három este erejéig visszalopta a fényt a manhattaniek szívébe.

Képek: a blog írójának tulajdona, illetve köszönet Tod Seelye-nek

Tags: , , , , , , ,