Megnyílt a High Line utolsó szakasza

A High Line történetéről ITT olvashattok.

“Véget ért egy 15 éves építkezési saga.” – mondta megnyitó beszédében Edward Norton, a High Line közismert támogatója.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Öt évvel az első szakasz megnyitása után, 2014. szeptember 21-én valóra vált a High Line szerelmeseinek álma. Mostantól két és fél kilométeren át, zavartalanul sétálhatunk – a történelmi Meatpacking District-től a 34. utcáig -, 8 méter magasan, 22 utcatömbön át, a manhattani forgalom felett, miközben gyönyörű kilátás nyílik New York City-re és a Hudson folyóra. Ez a különleges zöldfolyosó fel- és kiemel minket Manhattan lüktető sűrűjéből.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

34 év telt el az utolsó tehervonat áthaladása óta. Ugyanezek a sínek most otthont adnak New York City egyik legjobb, de mindenesetre legújítóbb szellemű parkjának, bizonyítva a városok megújulásának erejét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elfeledett, elátkozott hely volt, s most évente 5 millió parklátogatónak okoz kellemes perceket. Belegondolni is borzongató, hogy ez a városi oázis egykoron lerombolásra ítéltetett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A gyalogtúra során mindenütt az ellentétek vonzásában találjuk magunkat. A modern építészeti megoldások és az eredeti sínpályák, a frissen ültetett növények és a vadon nőtt virágok éles ellentéte tökéletes egységet alkot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A harmadik szakasz, mely a High Line at the Rail Yards (High Line a Rendező-pályaudvarnál) nevet viseli, talán a legizgalmasabb, nem csupán az ellentétek miatt, de a funkciók változatossága miatt is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A legutolsó szakasz magán hordozza a már megszokott stíluselemeket, de teljesen újakat is felvonultat. Most találkozunk először a High Line eredeti gerenda és rács szerkezetével, melyet egy szakaszon át láthatóvá tettek. A blokk a Pershing Square Beams nevet viseli és gumibevonattal látták el, így a gyerekek bátran leereszkedhetnek a gerendák közé, hogy jobban megismerkedjenek a pálya mechanikai szerkezetével.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az interaktivitás fontos szerepet játszik a szakasz teljes hosszán át. A gerenda szerkezeten kívül végre az eredeti sínek között gyalogolhatunk és a váltókat is kezelhetjük. A gyerekek különösen rajonganak ezért a lehetőségért.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kisgyermekes családok igényes szórakoztatása nem titkolt célja volt a tervező gárdának. Minden lehetőséget megragadtak, hogy kicsiket és nagyokat egyaránt belevonjanak a közös felfedező játékba. A harmadik szakaszba még egy kisebb játszóteret is sikerült becsempészni, ultramodern libikókákkal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az utolsó szakasz maga mögött hagyja az első kettő kertrendezési elveit és szabad utat enged a High Line eredeti vadságának, a szabadon burjánzó növényeknek és virágoknak. Az érintetlen szakasz a 11. Sugárút hídja után vár ránk, ahol a High Line a délről bejövő forgalom fölé emelkedik, lélegzetelállító panorámát tárva elénk nem csupán a City-re, de a folyó túlpartján New Jersey-re is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A teljesség kedvéért el kell mondanunk, hogy a High Line-nak így is marad még egy befejezetlen szakasza, az úgynevezett 10th Avenue Spur/10. Sugárút Sarkantyú, mely egy „különleges kialakítású, zöld növényekkel beültetett beltéri egység” lesz és leginkább egy hatalmas, füves tálra emlékeztet. (ÍGY néz majd ki.) Erre a projektre azonban csak az 52 emeletes 10 Hudson Yards felhőkarcoló munkálatainak befejezése után kerülhet sor, a tervek szerint 2015 végén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A High Line nyugati kanyarulatával elénk tárul a Pennsylvania Vasútállomás Nyugati Rendező-pályaudvara, a Long Island-i ingázó szerelvények tucatjaival. Ezt a látványt most érdemes magunkba szippantani, mert az épülő Hudson Yards felhőkarcolói hamarosan eltakarják majd a vasút látványát. A High Line ekkor teljesen új képet ölt majd és a név, High Line at The Rail Yards, szintén elavul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A rendező-pályaudvarra merőleges szakaszon találjuk az argentin származású képzőművész, Adrián Villar Rojas alkotását, mely a The Evolution of God (Isten evolúciója) nevet viseli. Az alkotó a sínek között cement és agyag tömböket helyezett el, melyeket nem vont be semmilyen korróziógátló anyaggal, így a szobrok jövő nyárra – az elemek ereje által -, elmorzsálódnak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A High Line a 34. utcában ér véget. Ez az egyetlen ki- és bejárat, mely az utca szintjén található, egyfajta lezárást sugallva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Képek: a blog írójának tulajdona
Felhasznált irodalom: High Line
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,