A South Street Seaport Alsó-Manhattan East River felőli oldalán található történelmi negyed, mely a gyarmatosítás idején a korabeli világ egyik legnagyobb tengeri csomópontja volt. A kikötőből csodálatos látvány nyílik a Brooklyn hídra, a távolban ívélő Manhattan hídra, a folyó túlpartján pedig Brooklynra. A South Street kikötő 3 mólóját és 11 utcablokknyi területét felhőkarcolók határolják, erős kontrasztot képezve a kikötőben dokkoló vitorláshajó matuzsálemekkel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A South Street Seaport múzeumot és hajóflottát minden New York-inak és turistának látnia kell, mielőtt New York City egyik legfontosabb történelmi emléke az üzleti-politikai csatározások áldozatává válik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A South Street Seaport az 1800-as évek elején élte fénykorát. A Ward Line hajótársaság tulajdonában lévő 15, 16 és 17-es kikötők hatalmas forgalmat bonyolítottak, míg a Fulton Street, az újonnan nyílt halpiaccal, Manhattan egyik legforgalmasabb utcájának számított. A Schermerhorn Row-t az első Világkereskedelmi Központként tartották számon. A Brooklyn híd felépülése előtt a Brooklynt Manhattannal összekötő kompjárat is ebből a kikötőből indult.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A híd átadása után azonban a South Street Seaport rohamléptekben vesztette el fontosságát. A kereskedők elhagyták üzleteiket és a környék megállíthatatlan pusztulásnak indult. Az 1960-as években, Peter Stanford, történész, néhány szimpatizáns támogatásával, megalapította a South Street Seaport Baráti Társaságot, a kikötő megmentésére. Terveik között szerepelt a terület szabadtéri múzeummá alakítása.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Wavertree és a Peking vitorláshajók

A megvalósításra majd 20 évet kellett várni. A kikötőt időközben átvette a James Rouse Városfejlesztő Társaság, mely célként tűzte ki a teljes profilváltást. A múzeummal egy időben bevásárlóközpont és éttermek sora nyílt a Seaport főutcáján.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az ezredforduló után a South Streeten egymást követték a tragikus események. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás tönkretette a kikötő mechanikus és elektronikus infrastruktúráját. A helyreállítási munkálatok befelyezése és az újabb tragédia, a Sandy hurrikán elsöprő erejű rombolása között csupán néhány év telt el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kikötő területét több mint 2 méteres víz öntötte el. A környék épületei, a kisebb boltok, éttermek és kávézók zöme víz alá került. A helyreállítási munkálatok lassan haladtak. A magáncégek közül sokan teljesen kivonultak a területről. A South Street Seaport turista forgalma szintén erősen megsínylette a Sandy hurrikánt okozta pusztítást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A múzeum 2012. decemberében nyitotta meg újra kapuit, miután a komplexumot átvette a Howard Hughes Corporation, mely azonnal drasztikus változások sorát indította el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Pier 17-et, vagyis a 17-es dokkot, ahol a régi bevásárlóközpont állt, azonnali hatállyal lebontásra ítélte és új, csupa-üveg, füvesített tetővel ellátott üzletközpontot tervezett a helyére. A munkálatok 2014. áprilisában kezdődtek és júliusra már nyoma sem maradt a régi Pier 17-nek.

 pier17uj

A Howard Hughes Corporation a műemlék hajóflottával kapcsolatban szintén megkérdőjelezhető döntést hozott. A Wavertree vitorláshajó továbbra is a múzeum tulajdonában marad, ám a legimpozánsabb hajómatuzsálemet, a Pekinget nem tartják meg. Amennyiben a közlejövőben New Yorkban járunk, feltétlen ejtsük útba a South Street Seaportot, hogy még láthassuk a vitorláshajó gyűjtemény ezen jeles darabját.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Howard Hughes Corporation merész tervei között szerepel egy 50 emeletes toronyház építése is, mely jelenleg a lobbizás szakaszában van és vegyes érzelmeket vált ki, mind a helybéliek, mind a turisták körében.

Y-SEAPORTA South Street Seaport jelenleg 11 utcatömböt foglal magában és a magasított FDR autópálya osztja ketté. A komplexum szíve-lelke a múzeum és flotta, mely bepillantást enged a hajózás és a kikötő múltjába.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A múzeum vitorlásai a 15. és a 16. dokkban találhatóak. A Peking a kikötő titánja. A klipper 1911-ben épült Hamburgban és salétromsav szállításra használták Chile és Európa között. A hajó 1975-ben vonult nyugalomba és került a South Street Seaport tulajdonába. A vitorlás rossz állapotban van. Restaurálása több millió dollárba kerülne, melyet a múzeum jelenleg nem engedhet meg magának. A tervek között egy, a megmentésére létrehozott alapítvány is szerepel. A múzeum 2012-ben felajánlotta a vitorlást az eredeti építtetőnek Hamburgban, de döntésre a mai napig nem került sor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A múzeum másik kincse, a Wavertree nevet viselő vitorlás, mely a legnagyobb épségben maradt vastestű hajó. A Wavertree Southamptonban, Angliában épült, 1885-ben és juta szállítására használták India és Skócia között. A hajó 1968-ban került a South Street Seaport tulajdonába.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Wavertree

A két nagytestű hajón kívül további négy várja a látogatókat, melyek közül kettő, a pennsylvaniai építésű Pioneer és a Massachusetts-i Lettie G. Howard, a mai napig járja a vizeket. A Pioneer részt vesz a turista forgalomban is, valamint a gyerekek oktatásában. A hajó legénysége profikból és önkéntesekből áll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Lettie G. Howard

Az 1930-ban, Long Island Cityben épült W. O. Decker révkalauzhajó szintén a South Street Seaport tulajdona és 1996-ban a Kiemelt Nemzeti Értékek Listájára került.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A W. O. Decker

A Seaport a múzeumon és hajóflottán kívül megannyi remek időtöltést kínál. A környék éttermekben és bárokban gazdag, a kikötő pedig páratlan látnivalóval szolgál Manhattan szerelmeseinek. A Brooklyn és Manhattan hidak sziluettje, a túlparton elterülő Brooklyn, a forgalmas East River, a fotózás rajongóinak kedvenc témája.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A South Street Seaportról induló városnéző hajótúrák szintén rengeteg látogatót vonzzanak. A New York Water Taxi (New York Vízi Taxi) végállomása és a Titanic emlékmű szintén a Seaport területén található. Utóbbiról egy későbbi bejegyzésben írok bővebben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A dokkokon pihenő és napozópadok várják a turistákat és a közelben dolgozókat, akik ebédidejüket gyakran töltik a kikötőben relaxálva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA Seaport területén található a New York Trapéziskola is. A bátrabban ezt is kipróbálhatják. A Szex és New York rajongók számára külön érdekesség, hogy itt forgatták a “The Catch” című epizódot, melyben Carrie Bradshaw ebben a trapéziskolában gyakorolja az elengedés és elkapás tudományát. Az iskola látogatottsága az említett epizód vetítése óta drasztikusan megnövekedett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA South Street Seaportot legkönnyebben a Fulton Streetről érhetjük el, melyet a NYCS 2NYCS 3NYCS 4NYCS 5NYCS ANYCS CNYCS ENYCS JNYCS RNYCS Z jelzésű vonatokkal közelíthetünk meg. A jelenleg építés alatt álló Second Avenue Subway (SAS), vagyis a t jelzésű metrónak szintén lesz itt megállója, Seaport névvel, azonban a Fulton Streetre, a nyilvánvaló közelség miatt, nem lesz ingyenes átszállási lehetőség.

Képek: a blog írójának tulajdona, kivéve Howard Hughes Corporation tervek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,