Cronut/Crofánk

cronutDominique Ansel, a Dominique Ansel Pékség tulajdonosa szerényen csak úgy jellemzi magát, mint “a cukrász, aki megálmodott egy Cronutnak nevezett kis süteményt”. Ansel úr, ha nem lenne ilyen alázatos, azt is mondhatná: Én vagyok az a cukrász, aki megőrjítette Manhattant.

Dominique Ansel története tipikus amerikai sikertörténet. Az alaprecept: bátorság, ötletesség, szaktudás, üzleti érzék, megfelelő időzítés, ügyes reklám és egy adag szerencse.

Az őrület tárgya pedig a Cronut®. Hivatalosan bejegyzett, védjeggyel ellátott péksütemény, melyet a legtöbb internetes oldalon csupán a croissant és a fánk hibridjeként jellemeznek, s a név is ennek a két szónak az összevonásából ered. (A szóösszerántásról, vagyis a portmanteau nevű nyelvi jelenségről bővebb információ ebben a bejegyzésben.) A mester nincs elragadtatva ettől a leegyszerűsítő megfogalmazástól és amikor csak teheti, felhívja a gasztronómia tisztelőinek figyelmét arra a tényre, hogy csak egyetlen, hamisítatlan Cronut létezik a világon, melyet az ő, SoHoban található üzletében lehet kapni. Minden más próbálkozás csupán másolat és hamisítvány.

 

anselA történet Párizstól nem messze, egy Beauvais nevezetű városban kezdődött. Itt nőtt fel a család negyedik gyermekeként és kezdte el tanulmányait Dominique Ansel. Kemény munkával, szorgalommal a helyi vendéglőket párizsiak váltották fel, majd hamarosan Daniel Boulud világhírű New York-i étterme következett, immár főcukrászként. A Bouludnál eltöltött hat év alatt az étterem négy csillagosra emelkedett, 2010-ben pedig elnyerte az Év Étterme díjat. Ansel személyes sikerként könyvelhette el, hogy bekerült Amerika 10 legjobb cukrásza közé. 2011. novemberében Dominique megnyitotta saját francia pékségét, a Dominique Ansel Bakery-t, 2013. május 10-én pedig útjára indult a Cronut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dominique-nak sikerült becsempésznie egy csepp Párizst Manhattan közepébe. A hamisítatlan párizsi hangulatot nemcsak az ínyencségek, de boltjának dekorációja, az üzlet magával ragadó bája is árasztja.

IMG_5968

Két hónap és tíz sikertelen receptkísérlet után sikerült Anselnek elérnie az általa megálmodott állagot és ízt. A Cronut receptjét a mai napig szigorúan őrzik, csupán az alaplépéseket ismerjük, ám ezek birtokában máris rengeteg másolat, utánzat készült világszerte, melyeket egyszerűen csak fauxnut-nak titulál a szakma. A Cronut a croissant-hoz hasonlóan leveles tésztából készül, kelt-pihentett tészta, melyet meghatározott hőmérsékletű szőlőmagolajban sütnek ki. A friss Cronutot még melegében porcukorba hempergetik, krémmel töltik és cukormázzal vonják be.

 

Minden egyes munkaszakasz a pékségen belül zajlik. Az alapanyagok kimérésétől a pultra kerülésig három teljes napot vesz igénybe. A töltelék havonta változik és egyszerre csak egyféle tölteléket használnak. Vanília, citromos-juharszirup, szeder, kókusz, alma, pezsgős-csokoládé, rumos-mogyoróvaj és málnakrém került eddig a választott ízek közé. Rövid eltarthatósága miatt a Cronutot javasolt azonnal fogyasztani. Ansel úr azt tanácsolja, hogy recés késsel vágjuk ketté fogyasztás előtt, vigyázva, hogy ne nyomjuk össze a leveles rétegeket. Ne tartsuk hűtőszekrényben és ne próbálkozzunk a felmelegítéssel sem, mivel ezek mind rontják a pékáru minőségét és csak csalódottak leszünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA IMG_5970

Az új ínyencség híre napok alatt bejárta Manhattant és csupán pár hét leforgása alatt valódi Cronut őrület ütötte fel a fejét nem csupán a City lakosai, de a turisták körében is. A Cronut legendára emelkedett, a sor pedig egyre hosszabb lett a Dominique Ansel Bakery előtt. Hamarosan biztonsági intézkedésekre és Cronut vásárlási szabályzat felállítására lett szükség. A reggel 8 órás kapunyitásra már hosszú sor áll, mivel az elszántabb vásárlók hajnali 5 óra után gyülekezni kezdenek.

A pékség naponta 300-350 Cronutot készít, mely 25-30 perc alatt el is fogy. Dominique a következőket kéri rajongóitól. Sorban állás közben legyenek tekintettel egymásra, de különösen a környező lakóépületekben még pihenni vágyókra. Hagyjanak helyet a gyalogosoknak és ne zavarják a szomszédos boltok forgalmát. A pékség próbálkozik lépést tartani az őrülettel, ám a lehetőségek korlátozottak, különös tekintettel a tészta érzékeny mivoltára. Egy vevő maximum 2 Cronutot vásárolhat, melynek darabja 5 dollár (!). A pékség előjegyzést is felvesz, két hétre előre (a várólista február közepéig betelt), személyenként 6 darab süteményre, melyet elegáns arany papírdobozban vehetünk át. Hamarosan indul az internetes rendelés is. A turistáknak, vidékieknek marad a hajnali sorban állás, ha mindezen nehézségek ellenére is meg akarják kóstolni az eredeti Cronutot.

Amennyiben a szerencse mellénk szegődik, a várakozás unalmas perceit megélénkíthetik a velünk sorban álló hírességek. A Cronut rajongó sztárok listáján szerepel többek között Hugh Jackman, Jerry Seinfeld, Tina Fey és Sarah Jessica Parker. Nincs kivétel, mindenki vár. Azok, akik a hírnevüket kihasználva (lásd Emma Roberts) megpróbálnak a sor elejére jutni, kellemetlen meglepetés éri. Kitessékelik őket az üzletből.

Ansel nemcsak a hírességektől várja el a tiszteletet, de önmagával szemben is magasak az elvárásai. A mai napig saját kézzel húzza fel a rolókat reggelente, továbbra is részt vesz a konyhai munkálatokban, valamint személyes kapcsolatot tart fenn a vásárlókkal. Reggelente személyesen méri fel a sor hosszát, a napi Cronut igényt. A hosszú várakozás közben óhatatlanul kialakuló torzsalkodások, veszekedések alkalmával szintén személyesen lép közbe.

IMG_5966Miből tudhatjuk, hogy egy újdonság, termék, jelen estben egy pékáru legendává nőtt? Nem csupán a másolatok, hanem a fekete piac megjelenéséből. A Cronut-maffia a múlt év óta durva méreteket öltött. A sorban állóknak 30 dollárért kínálnak Cronutot, míg a Craigslisten házhoz szállítást is ajánlanak minimum 3 Cronutra, darabonként 40 dollárért. A Cronuttal való pénzkeresés egyetlen megengedett módja az aukció. Nemrégiben Ansel egy jótékonysági összejövetelen 14 ezer (!) dollárt gyűjtött a rászorulók javára.

 

Dominique Ansel ambiciózus fiatalember, de talán maga sem gondolta volna, hogy a Cronut ilyen népszerű lesz. A Time Out Magazin 2012-ben az Év Péksége díjjal jutalmazta a Dominique Ansel Bakery-t. A Zagat 2013-as felmérése szerint az Ansel pékség a legmenőbb Manhattanban. Nincs olyan magára valamit is adó talk show, kulturális műsor vagy magazin, amely ne szerepeltette volna Anselt, mint a megtestesült sikert.

IMG_5972

Dominique Ansel nem az a fajta, aki megelégszik az egyszeri sikerrel. A Cronuton kívül többféle, rangos péksüteményt is árusít boltjában, köztük további egyedi kreációkat. A cukrász legnagyobb sikerének a “New York Willy Wonkája” kitüntetését tartja. Dominique első szakácskönyve 2014 őszén jelenik meg, The Secret Recipes/Titkos Receptek (előrendelhető az Amazonon) címmel.

   febcr

Végezetül talán a leglényegesebb kérdés: mire ez a nagy felhajtás? Érdemes-e 5 dollárt fizetni ezért a flancos fánkért? Érdemes-e órákat sorban állni? Mint minden étel, éttermi fogás esetében, a Cronutra is igaz, ízlése válogatja. A fogyasztók egy része csalódott és nem érti a kialakult Cronut-mizériát. A süteményt átlagosnak, túl édesnek, egyszerűen töménynek, a pékséget kiábrándítóan kicsinek és jellegtelennek tartja. Mások rajonganak érte, újra és újra sorba állnak.

Felhasznált irodalom: Wikipédia, Eater NY
Képek: a blog írójának tulajdona, kivéve Dominique Ansel portréja, illetve utolsó cronut fotó
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,