Alberto Santos-Dumont és a Cartier ékszerház

Idén a Cartier luxus ékszerház karácsonyi dekorációjának középpontjában egy hatalmas léghajó volt, de vajon miért? Az 1889-es párizsi világkiállítás legnagyobb sikere az Eiffel-torony volt. A brazil születésű Alberto Santos-Dumont 1892-ben érkezett Párizsba, hogy mechanikai tanulmányokat folytasson. Alberto gyermekkora óta az utazás, a repülés szerelmese volt és Jules Verne könyveken nőtt fel. Párizsban hőlégballon készítési és repülési képzésekre iratkozott és az első svéd ballon repülővel, Salomon August Andrée-vel is felvette a kapcsolatot. A hőlégballonok után hamarosan áttért a léghajó készítésre. 1900 áprilisában egy repülési versenybe is benevezett. Aki leggyorsabban repül a dél-párizsi St. Cloudból az Eiffel-toronyhoz, megkerüli azt és fél óra alatt visszatér a kiindulóponthoz, 50 ezer frank a jutalma. 1901-ben végre sikerült teljesítenie a versenykiírást.

Egy évvel később már a motorral működő repülőgép létrehozásán dolgozott. 1906-ra, könnyűszerkezetes repülőgépével rövidebb távokat is meg tudott tenni.
Sokan a mai napig őt, és nem a Wright testvéreket tartják a modern repülőgép feltalálójának. Sajnos munkásságát nem sokáig folytathatta. Sclerosis multiplexet állapítottak meg nála. Betegségét depresszió súlyosbította és nem tudott elszakadni a gondolattól, hogy találmányát háborús célokra használják. 1932-ben önkezével vetett véget életének. Sajnos repülőgépének tervei nem maradtak fenn. Nem szabadalmaztatta őket, a tervrajzokat, levelezését mind megsemmisítette. Egy vele kapcsolatos tárgy azonban a mai napig fényesen őrzi emlékét.

Párizsban hóbortos, különleges egyénisége a társaságok kedvencévé tette. Rengeteg híres, befolyásos barátja volt, a Rothschild családon át Gustave Eiffel-ig. Egy Repülő Klub-béli eseményen találkozott először Louis Cartier, feltörekvő ékszerésszel, akivel azonnal közös hangnemre találtak. Alberto panaszkodott Cartier-nek, hogy a zsebóra nem praktikus a repülésben. Irányítani a repülőt még két kézzel kellett, a zsebórát kivarázsolni a zsebből, felnyitni, visszatenni, kifejezetten veszélyes mutatvány volt a levegőben.

Karórák már léteztek ekkor is, de csak hölgyek számára és ékszernek számítottak, főleg azért, mert a pontos időt nem tudták tartani. A jól működő férfi karóra létrehozása hatalmas kihívás volt. Elfogadtatni, egy eredetileg női ékszert a férfi vásárlókkal, nem volt könnyű feladat. Az órának nemcsak férfiasnak, de precíznek is kellett lennie. Cartier 1904-ben elkészítette barátjának az első férfi sport karórát, melyet Alberto 1906-ban is viselt, amikor az első, 220 méteres motoros repülését dokumentálták. A fényképeken ott látható a karóra. Ennél nagyobb reklám nem is kellett. Santos-Dumont már ezelőtt is népszerű divatikon volt, így az új karórának tökéletes modellje lett. Megszületett a Cartier Santos óra.

Louis Cartier, az óraműves Edmond Jaeger-rel együttműködve, hamarosan tömeggyártásra vitte a férfi karórát.

A Santos óra a mai napig a Cartier cég egyik legismertebb és legkeresettebb terméke.
A 2023-as karácsonyi dekorációval Alberto Santos-Dumont-nak állított emléket a Cartier-ház.

Tags: , , , , , , ,