A nyári hétvégéken, különösen a hosszú, ünnepi hétvégéken, a nyarat beharangozó Emlékezet Napján, Július 4-én és a nyár végét jelző Munka Ünnepnapján, New York-iak ezrei zarándokolnak az Államok egyik legismertebb nyári kolóniájába, a Long Island keleti végében található Hamptons-be. A tehetősebbek saját rezidenciával rendelkeznek itt, míg mások házat, szobát bérelnek. A Hamptons két várost takar: Southampton-t és East Hampton-t. Mindkét város igazgatása alá több kisváros, falu tartozik és ezek összessége alkotja a legendás Hamptons-t.

Idén mi is útra keltünk és a Hamptons “legnemHamptonosabb” kisvárosában, Sag Harbor-ban töltöttük az ünnepet. A 2770 lakosú Sag Harbor két világ között létezik, több szempontból is. Southampton és East Hampton osztozkodik rajta. A választóvonal a Division Street. Míg a Hamptons legtöbb városa télen szinte teljesen üres, addig Sag Harbor télen is mozgalmas, mivel “valódi” lakosai vannak, akik itt élnek, itt dolgoznak.

Sag Harbor az Atlanti-óceán partján, a Gardiners Öböl-ben épült az 1700-as évek elején, halászatra és főként bálnavadászatra. A bálnavadászat olyan fontos szerepet játszott a város életében, hogy még a Moby Dick-ben is többször említésre kerül.

A város egyszerre kereskedelmi és művészeti jelleget is hordoz. Amikor megérkezünk, úgy érezzük, mintha egy másik dimenzióba érkeznénk, ahol szinte megállt az idő. Itt nincsenek Starbucks kávézók, a nagy márkaneveknek itt nincs üzletük és még a város mozija és könyvesboltjai is függetlenek. Csinos kávéházak, menő éttermek vannak és a Main Street-en belebotlunk a West Village-ből ismert LoveShackFancy üzletébe. Persze ez nem azt jelenti, hogy Sag Harbor olcsó. Sőt!

Az utóbbi években, a csendesen megbúvó kisváros, köszönhetően a szociális médiának, egyre nagyobb figyelmet kapott és egyre több látogatója lett, a világ valamennyi pontjáról. Csak reménykedhetünk, hogy nem jut Montauk sorsára, amely szinte pillanatok alatt lett túl népszerű és nyomasztóan zsúfolt. Sag Harbor leghíresebb lakója Julie Andrews.

Sag Harbor-ba New York City-ből legkönnyebben autóval és busszal lehet eljutni, kb. két óra alatt.

Tags: , , , , , , ,