Valódi vagy műfenyő?

Szinte valamennyi Rockefeller Center karácsonyfát ábrázoló kép alatt legalább egy hasonló komment olvasható: “Barbárság! Miért kell egy ilyen gyönyörű fának elpusztulnia? Csak azért, hogy sok idióta turista fényképezhesse? Használjanak műfenyőt végre!”
Beszéljünk a Rockefeller Center fájának környezeti hatásáról.

🔹️ Mi lesz a fenyő sorsa? Az ünnepi időszak végeztével a fát a Habitat for Humanity szervezet házak építésére használja, rászorulók számára. A gerendára bélyegzik a Rockefeller Center nevét és a karácsonyfa évét, így a ház mindenkori lakói tudják, hogy házuk alapanyaga a Rockefeller Center fája volt. A Habitat for Humanity naponta vág ki fákat, hogy házakat építsen, így ez a fa legalább kétszer is szolgál. A farönköt a New York-i Lovassport Egyesület díjugratási szakosztálya kapja meg.

🔹️ A műfenyő tényleg jobb a természetvédelem szempontjából? Egyáltalán nem. A műfenyő, miután megunjuk, eltörik vagy nem működnek az égők, a szemétlerakóra kerül és 500 év telik el, mire úgy-ahogy lebomlik, mikroműanyaggal szennyezve a talajt, a természetes vizeket, a levegőt. A műfenyő fém elemeinek lebomlása 200 évet igényel. A műfenyők készítése, még akkor is, ha újrahasznosítható műanyagból készül, roppant környezetszennyező. A legtöbb műfenyőt Kínában gyártják, így a szállítás ismét hozzájárul a környezetszennyezéshez. És akkor még nem is beszéltünk a műfenyők csomagolásáról és a gyárakban dolgozók munkakörülményeiről és fizetéséről.

🔹️ A vágott fenyő általában a környékről érkezik, így a szállításra nem kell annyi energiát fordítani. A fenyőfarmok természetesen állandóan pótolják a kivágott fákat. Az Amerikai Karácsonyfa Szövetség minden egyes kivágott fa helyett 3 másikat ültet.

🔹️ A Rockefeller Center fája kivétel nélkül magán felajánlás útján kerül kiválasztásra és ez az adakozók számára különleges, életre szóló élményt jelent. Amennyiben a Rockefeller Center egy nap véget vetne a karácsonyfa állításának, ez nem csupán egy több mint 90 éves New York-i tradíciónak a végét jelentené, de az egész világ veszítene. Turisták millió számára megvalósult álom élőben látni a Rockefeller Center fáját, míg másoknak visszatérő családi hagyomány ellátogatni a fához. A fa felajánlói számára a Rockefeller Centernek fát ajándékozni megtiszteltetés, sokszor bizonyítást is jelent. Sokaknak (és sajnos egyre többeknek) a mindenki karácsonyfája az egyetlen fa, mivel nem telik sajátra.

Tags: , , , , , ,