Emery Roth (Róth Imre) leghíresebb épületei (3.) – A Beresford

A Central Park nyugati oldalán, a 81. és 82. utca között épült a masszív, erődítményszerű lakóház, a Beresford, New York City egyik “legdrágább lakcíme”, grandiózus lakásokkal, gyönyörű kilátással.

Az ikonikus, három tornyos, 23 emeletes, merészen aszimmetrikus, 3716 m2-es alapterületű épületet 1929-ben adták át. A saroképület legvonzóbb eleme, hogy két oldalról park övezi. Déli oldalról a Theodore Roosevelt Park, mely otthont ad az American Museum of Natural History (Természetrajzi Múzeum) épületének, keleti oldalról pedig a Central Park. A Beresford reneszánsz stílusban épült, barokk elemekkel.

A lakóház nevét a Beresford Hotelről kapta, mely ezen a helyen állt. Az épület legérdekesebb eleme a három, hatszögletű torony, melyek közül az egyikben az épület víztárolója található. Az épület U-alakú, középen belső udvarral, melyben csinosan gondozott kert és szökőkút található.

Az épületben 175 lakást alakítottak ki, valamennyi 3.3 méter belmagasságú és több kandallós. A Beresford volt az első lakóépület New Yorkban, ahol üveg zuhanyajtókat szereltek fel. A lakások 3 és 19 millió dollár között mozognak.

Az épület első lakói ügyvédek, orvosok és a kor híres divattervezői voltak. Később a szórakoztatóipar hírességei is felfedezték ezt a vonzó épületet. A neves lakók közül néhány: Isaac Stern, Diana Ross, Jerry Seinfeld, John McEnroe, Rock Hudson, Tony Randall, Glenn Close, Mike Nichols

Tags: , , , , , , , , , , ,