Erika beszámolója

2019 októberében, nyolc évnyi várakozás, tervezgetés után, végre valóra vált az álom és eljutottunk New Yorkba. Az utat gondos tervezés, sok olvasás, utánajárás előzte meg, melyben a blogod rendkívül nagy segítségünkre volt.

A Swissair járatával utaztunk, zürichi átszállással. A beléptetési procedúra nem volt hosszú (a sorban állás előtte viszont meglehetősen, kb. 1,5 óra), csupán a “Why are you here?” és a “Where do you live?” kérdésekre kellett válaszolnunk.
Szállásunk a World Center Hotel volt, a One World Trade Center szomszédságában.

Ottlétünk alatt megtapasztaltuk 3 évszak időjárását is, volt nyár, tavasz, ősz. Az első napon 30 fok volt, szikrázó napsütéssel. Megnéztük a Battery Parkot, a Wall Street környékét, a macskaköves Stone Street-et, majd átsétáltunk az ikonikus Brooklyn-hídon. A második nap szöges ellentéte volt az előzőnek, 15 fok, eső és szél, így ez a Természettudományi Múzeumé lett. A nap végén pedig elmentünk a Jóbarátok pop-up kiállításra, melyre óriási szerencsével tudtam még augusztusban jegyet venni.

Nagy mozirajongók lévén több filmes/sorozat helyszínt is felkerestünk. Ilyen volt például a Continental Hotel (John Wick), amely eredetileg Delmonico Steak House névre hallgat, a Jóbarátok ház, Carry Bradshaw lakása, Will Smith lakása a Legenda vagyok c. filmből a Washington Square Park szomszédságában, a Plaza Hotel és még sorolhatnám.

Jártunk Roosevelt Island-en a libegővel, a Central Parkban, sétáltunk az 5. sugárúton, felmentünk a Top of the Rock-ra, megcsodáltuk az esti fényeket a One World Trade Center tetejéről. Jártunk a Szabadság-szobornál  és Ellis Islanden, ahol találtunk a kiállított tárgyak között magyar útlevelet és egy 1000 koronás bankjegyet. Azt mondanom sem kell, hogy férjemnek az Intrepid volt a kedvence, igazi fiús program.

Kilenc teljes napunk volt, és bár metróztunk is, ez idő alatt közel 90 km-t tettünk meg gyalog. Kiváltottuk a 7 napos korlátlan metrókártyát, és megvettük a New York Sightseeing Pass-t, így sokat tudtunk spórolni a belépőjegek árán. Két lehetőség közül lehet választani: Flex Pass esetében mi határozzuk meg a nevezetességek számát, amit megszeretnénk nézni; Day Pass esetén pedig korlátlan a nevezetesség száma, csak az érvényességi időt kell megválasztani.

Étkezés tekintetében nem voltak nagy igényeink. A Wall Street-i metróállomástól pár lépésre találtunk egy épp akkor frissen nyílt üzletet, ahol svédasztalos rendszerben lehetett a nap 24 órájában étkezni (65 Market Place – Slow Food). Súlyra mérték a kiszedett ételt, ketten üveges itallal együtt kb. 20-22 USD-t fizettünk egy-egy alkalommal. A Mekit és társait kerültük, viszont egy-két alkalommal elcsábultunk, a Shake Shack burgerei kifejezetten ízlettek.

Hogy mi tetszett a legjobban? Minden! Óriási és életre szóló élmény volt ez mindkettőnknek. Most megismerkedtünk a várossal, a főbb látnivalókkal, legközelebb pedig szeretnénk még jobban átélni a New Yorki-i életérzést.

Fotó: Budai-Szabó Erika