Dyker Heights, avagy Karácsony szteroidon

A karácsonyi dekorációknak két pártja van. Az egyik tábor szerint “ha csak giccses, olcsó, tömeggyártott műanyagra van pénz, inkább ne legyen semmilyen dekoráció”, míg a másik csoportba azok tartoznak, akik szerint a szándék, a ráfordított energia, a lelkület fontosabb az esztétikumnál. Dyker Heights lakói és rajongói is a második csoportba tartoznak. Ennek a Brooklyn-i kerületnek az elképzelése az ünnepi díszítésről minden, csak nem mértéktartó. Dyker Heights a giccses, “Clark Griswold” dekoráció megtestesítője. Mindezek ellenére, november végétől, turisták és helybéliek ezrei látogatják az öt utcányi karácsonyi extravaganzát.

Dyker Heights, a karácsonyi időszakot leszámítva, csendes, barátságos, amerikai-olasz családok által lakott környék, Brooklyn délnyugati részén. A nyári hónapokban a lakók utcapartikat, közös grillezéseket szerveznek, ám ezektől az összejövetelektől eltekintve, a kerület kifejezetten nyugodt. Aztán eljön november és megkezdődik a téboly. Az illedelmes középosztály-béli környék, néhány hét leforgása alatt, villódzó, karácsonyi parádévá alakul.


A New York-i történelem már az 1940-es években megemlékezik a környék gazdag karácsonyi dekorációjáról, ám a Dyker Lights, mint fogalom, a 80-as években lett közismert. A tradíciót Angelo és Lucy Spata indította el. Lucy édesanyja nagy karácsonyi díszítő hírében állt. Halála után, sötétbe borult a ház. “Angelo a következő novemberben azt mondta: Nem jó ez így Lucy. – meséli a most 68 éves Lucy. – Dekorálunk! A szomszédoknak persze eleinte nem tetszett az őrült dekorációnk. Minél többet panaszkodtak, annál több díszt tettünk fel. Egy idő után nemcsak abba maradt a panaszkodás, de ők is dekorálni kezdtek. Angelo 2019-ben itt hagyott minket, de halála előtt megígértette velem, hogy nem hagyom abba a tradíciót. Én ennél is tovább mentem, azt mondtam a gyerekeinknek, hogy csak akkor öröklik meg a házat, ha ők sem hagyják abba. Az új lakóknak is mondom, ha nem szeretitek a karácsonyi díszítést, akkor ez a környék nem nektek való.”


A leggyakrabban megjelenő dekorációk a Mikulások, diótörők, rénszarvasok, hóemberek és harsonás angyalok. A közkedvelt karácsonyi Tv programok szereplői és a különféle Disney karakterek szintén népszerűek. Az utóbbi években a mozgó, zenélő figurák is előtérbe kerültek, több házból karácsonyi zene szól és műhó esik, hogy teljessé tegye az élményt.


Sajnos a járvány Dyker Heights-ot is megviselte. Többen elhunytak az eredeti csapatból és sokan elköltöztek a környékről. Az új lakók, annak ellenére, hogy nagyon is szeretnének csatlakozni a tradícióhoz, az extrém dekoráció magas költségeit (áram, hatalmas ornamentumok) nem tudják vállalni. Így idén Dyker Heights fényei, 40 év óta először, halványabban világítanak.


Dyker Heights fényes(!) bizonyítéka, hogy gyakran a több, az több és a giccses nem minden esetben lebecsülendő, mert lehet, hogy több szív és lélek van benne, mint a legelegánsabb dekorációban.
A dekoráció január 6-ig marad fenn. Dyker Heights fél órányira van Lower Manhattantól autóval, metróval egy órányi utazás és kb. húsz percnyi séta. Szerencsére több cég is szervez buszos utakat Manhattan központjából.

Tags: , , , , , , , , , ,