Tájékozódás New Yorkban – Uptown, downtown, midtown, crosstown

New York City-ben a rácsszerkezetes építkezésnek (Commissioners’ Plan) köszönhetően nehéz eltévedni, azonban a város specifikus irány és célállomás kifejezései gyakran megzavarják a turistákat.

A következő kérdések gyakran felmerülnek: Mit jelentenek a Downtown, Uptown, Midtown és Crosstown kifejezések? Hol kezdődnek és hol végződnek? Hogyan értelmezzük a metróállomások tájékoztató tábláit?

Manhattan a kezdetekben csupán egy kis település volt, a Wall Street-től délre, keskeny, kacskaringós utcákkal. A Village, mint a név is utal rá, különálló falu volt, a városfalon kívül. A 14. utcától északra gyakorlatilag csak legelők és kukoricaföldek voltak. Az 1800-as évek elején, New York robbanásszerű fejlődése láttán, a várostervezők a görög, rácsszerkezetes utcarendszer adaptációja mellett döntöttek. Kelet-nyugati irányú utcákat és észak-déli irányú sugárutakat építettek. A házszámok észak felé haladva emelkednek, a sugárutak számozása pedig kelet felől kezdődik. Manhattan változó szélessége miatt az sugárutak közül nem mind halad a sziget teljes hosszában.

A Downtown (alsóváros) és Uptown (felsőváros) kifejezéseket városrészként és irányjelölésként is használjuk. A Midtown (belváros) kifejezés városrész, a Crosstown (várost keresztben átszelő) irányjelölésként használatos.

Downtown, Uptown, Midtown, mint városrészek:

Downtown, Uptown, Midtown határai az idők során drasztikusan változtak. Annak idején, amikor Manhattanban még kecskék legelésztek, kukorica termett, a Canal Street-en kanális folyt és a Wall Street-en városfal emelkedett, a Canal Street felett minden Uptown-nak számított. A város terjeszkedésével Uptown egyre északabbra tolódott, egészen addig, míg New York elérte jelenlegi szerkezetét, körül-belül 150 évvel ezelőtt.

Uptown az 59. utcánál kezdődik, ahol a Central Park természetes határt képez. A park két oldalán található városrészek az Upper West Side és az Upper East Side.

Midtown az 59. és a 23. utca között található. Downtown a 23. utcától délre található terület.

Downtown, uptown, crosstown, mint irányjelzők:

A manhattani köznyelvben négy égtáj létezik: kelet, nyugat, uptown és downtown. Nagy valószínűséggel ez az oka a gyakori jelentészavarnak. Amikor valaki útbaigazítást kér, az uptown-t és a downtown-t égtáj funkcióban, irányjelölésre használjuk.

“Take the N train uptown to 42nd street.”- Menj az N jelzésű metróval északnak, a 42. utcáig. “Walk downtown ten blocks to Canal Street.” – Gyalogolj tíz tömbnyit délnek a Canal Streetig. Irányjelöléskor minden viszonyítás kérdése. A Flatiron Building uptown, ha a West Village-ben tartózkodsz, de attól még nem Uptown városrészben van. A Chrysler Building downtown, ha a Metropolitan Museumnál kérsz útbaigazítást, de attól még nem a Downtown városrészben található.

Leegyszerűsítve: az uptown azt jelenti, hogy a szigeten “felfelé” kell gyalogolnunk, a metró a “northbound”, “észak felé” jelzést viseli, az utca számok pedig növekednek. A downtown azt jelenti, hogy a sziget déli csücske felé kell haladnunk, a metrószerelvények a “southbound”, “dél felé” jelzéssel haladnak, az utca számok pedig csökkennek.

A metróállomásokon ilyen és hasonló jelzésekkel találkozunk: “Downtown and Brooklyn via 7th Avenue, Local”. A “local” azt jelenti, hogy a szerelvény a 7. sugárút mentén minden állomáson megáll, déli irányba halad, majd átmegy Brooklynba. “Uptown and The Bronx via 6th Avenue Express” jelentése: az expressz szerelvény bizonyos állomásokat kihagy a 6. sugárúton, északi irányba halad, majd átmegy a Bronxba.

Brooklyn Manhattantől délre található. Az ide tartó szerelvények először áthaladnak a Downtown-on, majd az East River alagutak, illetve hidak egyikén átrobognak Brooklynba, mely ezáltal downtown-nak számít. A Queens-be tartó szerelvények először északnak haladnak, majd jobbra fordulva hagyják el Manhattan szigetét, így Queens uptown-nak számít. A Bronx szintén uptown, míg Staten Island downtown.

A crosstown irányjelző, melyet legtöbbször buszok kijelzőjén láthatunk. A crosstown járatok a főbb, kelet-nyugati irányú utcákon (14, 23, 34, 42, 57, 66, 72, 79 és 86) haladnak, a sziget keleti és nyugati vége között, pótolva a keresztirányú metróvonalak hiányát.

Tájékozódás New York Cityben 2. – A sugárutak

Tájékozódás New York Cityben 3. – Elveszve New Yorkban

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,