Sea Cliff, a “Tim Burton falu”

Sea Cliff, ez a különleges, “Tim Burton falu”, Long Island észak-nyugati partjainál található, Manhattantől 1 órányira. Sea Cliff 40 méter magas sziklára épült, így a városból gyönyörű kilátás nyílik a Long Island-öbölre, a távolban Manhattan szigetére és jó időben Connecticut partjait is látni lehet.

A csupán 2,5 km2 területű kisváros azonban másról lett nevezetes. Itt található Amerika egyik leggazdagabb, késő-Viktoriánus ház kollekciója. A legtöbb ház az 1800-as évek végén épült, Anna királynő stílusban. Az amerikai Queen Anne stílus jellemzői, többek között: az aszimmetrikus homlokzat, kerek, négyzet alakú vagy sokszög alakú tornyok, veranda, amely a homlokzat egészét vagy egy részét lefedi, tornác vagy erkély a második emeleten. Mindezen elemek teszik ezeket a házakat szinte meseszerűvé.

A Gilded Age idején Sea Cliff a manhattani gazdagok üdülőfaluja volt, közel a City-hez, mégis a természet ölében. A Viktoriánus házak közül több mint húsz ma már műemlék épület. A jelenlegi tulajdonosok nagy odafigyeléssel, a kor és stílus hűségre törekedve tartják karban, illetve újítják fel házaikat. Sea Cliff-ben háztulajdonosnak lenni felelősség és büszkeség. A háztulajdonosok a helyi történelmi klubbal közösen sétákat is szerveznek, melyek keretén belül be is lehet menni ezekbe az épületekbe. (A járvány óta nem tartanak nyitott házakat, de bizonyára idővel újra indul majd a program.)

A csupa virág, park és tenger Sea Cliff tökéletes egynapos kirándulás Manhattanből. A Penn Station-ről, a Long Island Rail Road Oyster Bay vonalon található és saját megállója van. A kisváros gyalogosan bejárható, de készüljünk meredek emelkedőkre.

Tags: , , , , , , , , , , ,