Floral Heart Project (Virág Szív Projekt)

Kristina Libby igazi New Yorker. Nem hagyta el a várost akkor sem, amikor néhány hónapja szinte egyhuzamban vijjogtak a mentőautók szirénái és mobil halottaskocsik parkoltak a kórházak előtt.

A Floral Heart Project (Virág Szív Projekt) azon az áprilisi napon született, amikor New York City-ben az elhunytak száma átlépte a napi 600-at.

“Amikor 9/11-re emlékezünk, az egész nemzet fejet hajt a 3000 halott előtt, egy perces néma csendet tartunk, felolvassuk a neveket. Az országot összefogta a tény, hogy egy külső ellenség támadott meg minket. Most viszont úgy érzem, hogy saját magunkat támadjuk és a széthúzás napról napra erősebb. Amit pedig mindennél jobban sajnálok, hogy a járvány áldozatairól – nem csupán az elhunytakról, de a csődbe ment kisvállalkozókról, a munkájukat vesztett családokról, az ő szenvedésükről és kilátástalanságukról is beszélek -, a legközelebbi hozzátartozóikon kívül igazából senki nem emlékezik meg.

200 ezer halott. Ez 66 szeptember 11-nek felel meg és még nincs vége. Én meg akarok emlékezni róluk a magam módján és remélem, hogy a virágaim segítenek a város lakóinak a gyász feldolgozásában.”

Kristina áprilistól a város több pontján, többek között a Times Square-en, a New York Public Library lépcsőin, a Washington Square Parkban, a Brooklyn Bridge-n és az East River hullámain helyezett el virágból készített szíveket a Covid-19 áldozatainak emlékére.

“Azt akarom mondani New York City lakóinak a virágaimmal, hogy kell a gyász, beszélni kell róla. Szeretem ezt a várost, aggódok érte és minden New York-iért. Hatalmas trauma érte ezt a várost és lakóit, amit együtt kell feldolgoznunk.”

Kedden az USA újabb szomorú mérföldkőhöz érkezett. Az elhunytak száma átlépte a 200 ezret. Kristina ezen a napon a Bryant Park szökőkútja előtt helyezett el egy szívvirágot.

Kristina azon is aktívan dolgozik, petíció segítségével, hogy az országnak legyen egy hivatalos Covid-19 emlékműve. A petíció linkjét lejjebb találjátok.

Fotó: Kristina Libby

Tags: , , , , ,