A Nemzeti Szeptember 11. Emlékhely és Múzeum titkai

1. Nevek a bronz korlátokon

A hivatalos nevén National September 11 Memorial & Museum (Nemzeti Szeptember 11. Emlékhely és Múzeum) 2011-ben nyílt, a tragédia 10. évfordulóján.

Az emlékpark legmegrázóbb eleme az ikertornyok helyén található két hatalmas medence a vízesésekkel. A Reflecting Pools (Elmélkedő Medencék) a tornyokhoz hasonlóan a North Pool (Északi Medence az Északi Torony helyén) és South Pool (Déli Medence a Déli Torony helyén) nevet viselik. A vízesések a mélységes űrt jelképezik, melyet a tornyok hagytak maguk után. A fém medencék bronz korlátjába vésték 9/11 valamennyi áldozatának nevét, összesen 2983-at.

A World Trade Center-nél 2753-an hunytak el. Az American Airlines Flight 77-es járatán, mely a Pentagon épületébe csapódott, 184 áldozat volt. A United Airlines Flight 93 Shanksville (Pennsylvania) közelében zuhant le, miután az utasok visszavették a gépet az eltérítőktől. Ezen a gépen 40 áldozat volt. A korlátokon helyet kapott még 6 név, az 1993. február 26-i World Trade Center-t ért bombatámadás áldozataié is.

A neveket nem ábécés rendbe helyezték. Ennél mélyebb értelmet kerestek az emlékhely megálmodói. A nevek egymás mellett kapcsolatokat jelképeznek. Barátságok, szerelmek, családok, kollégák. Együtt éltek, együtt dolgoztak, együtt haltak. A nevek elhelyezése előtt az alkotók beszéltek a családokkal, ismerősökkel, akik kérhették, hogy például melyik munkatársuk mellé kerüljön a család halottjának neve. Ezt a 9/11 Múzeum honlapján is jelezték a nevek mellett.

Északi Medence korlátján:
Északi Torony halottai
Flight 11 utasai
1993-as bombatámadás áldozatai

Déli Medence korlátján:
Déli Torony halottai
Készenléti egységek áldozatai (tűzoltók, rendőrök, mentősök)
Flight 77 és Flight 93 utasai
Pentagon munkatársai

2. Észak-Amerika legnagyobb mesterséges vízesései

A két hatalmas vízesés a 9/11 Emlékhely szíve, Michael Arad építész alkotása, a Reflecting Absence (kb. Elmélkedő Hiány) nevet kapta. A két vízesés alapterülete nem egyezik meg pontosan az ikertornyok alapterületével, elhelyezkedésük azonban igen. A tornyok 65×65 m alapterületűek voltak, míg a vízesések 53X53 m alapterületűek.

A medencék fekete gránit falán percenként 98 ezer liter víz zubog le 9 méteres mélységbe. Az újrahasznosított, úszómedencékhez hasonló eljárással kezelt vizet 16 pumpa tartja mozgásban. Télen az egész rendszert melegítik, hogy a vízesés soha ne álljon le. Az medencék teljes víztartalma 22 perc alatt folyik le, miközben a víz különleges szűrőrendszeren halad át, mely kiszűri az esetleges pénzérméket, amelyeket néhány látogató a kérés ellenére is behajít a vízesésbe.

A vízesés alkotói eleinte aggódtak, hogy a zubogó víz túl hangos lesz a parkban, azonban az első tesztek, melyekre meghívták az elhunytak családtagjait is, elsöprő reakciót váltottak ki a résztvevőkből. A robajló víz ugyan hangos, azonban a vizuális élménnyel párosítva kivételes élmény. Magasztos, megnyugtató és felkavaró egyszerre. A lezúduló víz elnyomja a város zaját és egyfajta burokkal veszi körül a medence mellett állókat. Megszűnik a tér és az idő, a tragédia szinte kézzel tapintható. Sok látogató érzékelni véli az elhunytak lelkét, egyfajta kollektív jelenlétet. 2700 lélek, akiket hirtelen és drámai módon ragadott el a halál.

A 9/11 Múzeum látogatása ellenére, ahol kézzel fogható emlékeket is lehet látni, sok látogató a vízesések hangját, a medencék mellett töltött idő élményét hordozza magában hosszú ideig.

3. A Túlélő Fa története

A kínai körtefát 1970-ben ültették el a Világkereskedelmi Központ területén, az ikertornyok közelében. Csupán csak egy volt a többi díszfa közül, azonban szeptember 11-én minden megváltozott körülötte. A leomló épületek maguk alá temették, ágai letörtek, megégtek. Csak októberben találtak rá az eltakarításban részt vevő munkások. Az egyetlen életben maradt, romok alól kikandikáló ágán apró, frissen zöldellő levelek voltak. Fák nem szoktak új levelet hozni októberben. A fa így jelezte, hogy élni akar. A munkavezető értesítette a New York City Park és Városfejlesztési Osztály munkatársait, akik úgy döntöttek, hogy esélyt adnak a fának. Rehabilitációra vitték a Bronx-ban található kertészetükbe. Ő volt az utolsó, aki élve hagyta el a tragédia helyszínét.

A fa gyógyításával Richie Cabo-t, az Arthur Ross Faiskola kertészét bízták meg, aki eleinte nem volt biztos benne, hogy a fa erőre kap. A következő tavasszal azonban még több levelet hozott és egy gerlepár fészket rakott a friss lombkoronában. Az elkövetkező 6 évben a fa egyre erősebb lett, új ágakat növesztett, de nem virágzott egyetlen egyszer sem.

2007-ben az Emlékpark látványtervezőinek eszébe jutott a fa és eldöntötték, hogy helyet kap az új parkban. 2010 augusztusában még a Bronx-ban volt, amikor egy nagyobb vihar gyökerestül kitépte a földből. A kertészek ismét elültették és a fa azonnal helyrejött, nem adta fel.

A Túlélő Fa 2010 decemberében hazatért a World Trade Centerbe. A törzsén és az ágain jól láthatóak a szeptember 11-én szerzett sebek. A 9/11 előtti részek göcsörtösek, rücskösek, míg az új ágak simák. A fa is annak a napnak a borzalmairól mesél, de egyben a gyógyulásról és a túlélésről is. A sebek, a zúzódások mindig ott lesznek, de az élni akarás győzedelmeskedik.

2011 tavaszán, az első tavaszon újra otthon a WTC-ben, megtörtént a csoda. 10 évvel a tragédia után, a Túlélő Fa ismét virágba borult.

2013. szeptember 11-én pedig újabb tradíció született. A Túlélő Fa Palánta Program keretén belül minden évben három olyan közösség kap magoncot a fáról, amely különösen nagy tragédián esett át és szüksége van az újrakezdés, a túlélés szimbólumára.

Túlélő Fa palántát kapott többek között:
🔹️Boston – a maratonon történt bombatámadás emlékére (2013)
🔹️Far Rockaway, Queens – amely hatalmas károkat szenvedett a Sandy hurrikán idején (2013)
🔹️Newtown, Connecticut – ahol 20 kisgyermek és 6 felnőtt vesztette életét egy iskolai lövöldözés során (2015)
🔹️Madrid – a 2004-es terrortámadás emlékére (2015)
🔹️Orlando, Florida – a Pulse Nightclub 49 áldozatának emlékére (2016)
🔹️Párizs – a terrortámadások emlékére (2016)
🔹️Manchester – az Ariana Grande koncerten elhunytak emlékére (2017)
🔹️Haiti – a Matthew hurrikán után (2017)
🔹️Puerto Rico – a Maria hurrikán után (2018)
🔹️London – a Grenfell Tower tűz emlékére (2018)
🔹️Las Vegas, Nevada – az 58 halálos áldozattal járó, szabadtéri koncerten történt lövöldözés emlékére (2019)
🔹️Görögország – a tragikus erdőtüzek emlékére (2019)

4. A 9/11 Emlékpark fái

A fák nagyon fontos vizuális és lelki szerepet játszanak a 9/11 Emlékparkban. Nyugalmat árasztanak, vigaszt nyújtanak, az élet körforgását jelképezik, a megújulás bizonyosságát hordozzák.

A Túlélő Fa mellett további 412 fát (egész kis erdőt) telepítettek a park területére. Valamennyi amerikai mocsári fehér tölgy. A fákat úgy helyezték el, hogy mire elérik a teljes magasságukat, 18 métert, a fák koronája teljesen összeér, védelmező, gótikus boltívre emlékeztetve. Az égboltot csak a medencék fölött lehet látni majd.

New York City fáinak nagyon ellenállónak kell lennie. Ki kell bírniuk a nyári nagy meleget, a betonépületek által éjjel kibocsátott hőséget, a légszennyezést, télen az extrém hideget, hurrikánokat. A választás a mocsári fehér tölgyre/quercus bicolor-ra esett, mert jól bírja a hőmérséklet és nedvesség ingadozást, károkozó rezisztens, erős szélben is rugalmasan hajlik, elviseli az átültetéssel járó stresszt és nem utolsó sorban impozáns megjelenésű. Nyáron levelei sötétzöldek, ősszel aranybarna színt öltenek, melybe egy csepp rózsaszínes árnyalat is keveredik. Lombkoronája kerek, tömött.

A fák legtöbbje a New Jersey-ben található Bartlett Tree Experts faiskolában nevelkedett 5 éven keresztül és 2011-ben kezdték őket áttelepíteni az Emlékparkba. Néhány tölgy Pennsylvaniából és Washington D.C-ből érkezett, az ottani áldozatok emlékére. A fák egy fajból származnak, ettől függetlenül mindegyik egyedi, emlékeztetve a 2983 áldozat megismételhetetlen életére.

Valamennyi fa gyökerének közelébe apró regisztereket helyeztek, melyek állandó jelentést küldenek a fa egészségi állapotáról, a talaj víz és tápanyagszintjéről, így ha szükséges, a kertészek azonnal közbeléphetnek. A parkban az esővíz csatornákat úgy tervezték, hogy a fák gyökeréhez vezessék a vizet. A föld alatt külön csőrendszer fut, amely levegőt juttat a gyökerekhez. A kertészek mindent megtesznek, hogy ezek a fák teljes szépségükben fogadják a látogatókat.

5. Boldog Születésnapot!

2001. szeptember 11-én 2977 ember élete drámai hirtelenséggel szakadt meg. 1109 áldozatot (2019-es adat) továbbra sem azonosítottak. Számukra és szeretteik számára a World Trade Center a végső nyughely. Talán ezért is érzik sokan a lelkek jelenlétét, míg mások mélységes szomorúságot tapasztalnak a helyszínen, annak ellenére, hogy már 19 év eltelt a tragédia óta. 1109 család számára a mai napig a Világkereskedelmi Központ a szeretteik temetője. Ezért különösen is fontos, hogy a látogatók legyenek tekintettel az Emlékpark látogatási kultúrájára.

Bizonyára az is feltűnt, hogy az Emlékparkban és környékén nem látjuk a City-ben jól megszokott utcai énekeseket, zenészeket. Kegyeleti okokból csak külön engedéllyel lehet a WTC környékén szórakoztató tevékenységet folytatni.

Az Emlékpark vezetőségének legfontosabb törekvése az áldozatok emlékének ápolása. Ennek egyik eleme a születésnapok ünneplése. A tradíció 2013-ban kezdődött. A születésnapos nevéhez egy szál fehér rózsa kerül kora reggel. A nap folyamán az Emlékpark munkatársai többször is ellenőrzik, hogy a virág a helyén van-e, illetve újat helyeznek el, ha esetleg valaki eltávolította a virágot. Átlagosan napi 8 születésnapot ünnepelnek az Emlékparkban. Szeptember 11-én 6 áldozat ünnepelte születésnapját.

A virágokat a TriBeCa negyedben található virágbolt, a Flora Tech tulajdonosa, Michael Collarone adományozza az Emlékparknak. A születésnapi rózsák közelebb hozzák, emberibbé teszik az áldozatokat.

A neveket tartalmazó bronz korlátot hőmérséklet szabályozó rendszerrel szerelték fel, hogy nyáron elkerüljék az égési sérüléseket a fém túlhevülése miatt, télen az esetleges kisebb fagysérüléseket. A korlátot, a neveket valamennyi évszakban kényelmesen meg lehet érinteni.

6. A 9/11 Emlék Tisztás

9/11 felfoghatatlan rombolást hagyott maga után. A tüzek több mint 100 napig égtek. A mentő és eltakarítási munkálatokban több ezren vettek részt 9 hónapon keresztül. Két millió tonna (!) összeroncsolt fémet, betont, törmeléket távolítottak el embertelen körülmények között. Egyetlen cél lebegett a szemük előtt: az újjáépítés.

Áldozatukat szenvedés követte. A mérgező füst- és porfelhő néhány éven belül több ezer rákos megbetegedéshez és krónikus légzőszervi, emésztőrendszeri, bőr, immunrendszeri és egyéb betegséghez vezetett. A veszélynek azonban nem csupán a mentési és eltakarítási munkálatokban közvetlen résztvevők voltak kitéve, de mindenki, aki Lower Manhattan-ban, a Canal Street-től délre élt, dolgozott 2001. szeptember 11. és 2002. május 30-a között. Lakók, irodai, bolti alkalmazottak, iskolások, pedagógusok.

A krónikus állapottal, rákos betegséggel jelenleg is küzdők és szeretteik számára 2001. szeptember 11. sosem ért véget. Az ő tiszteletükre, emlékükre született a 9/11 Memorial Glade (9/11 Emlék Tisztás).

A tisztás a Túlélő Fa közelében, attól nyugatra található. Középen gyalogösvény halad, melyet 6 hatalmas kő monolit övez. A kövekbe repedéseket véstek. A járatokba olvasztott fémet töltöttek, melyet a World Trade Center acél maradványából olvasztottak. A mintázat azt jelképezi, ahogy szeptember 11. továbbra is átszövi a 9/11 betegséggel küzdők életét. Az emlék köveken is sokan hagynak képeket, virágokat, szeretteik emlékére.

A tisztás azon a ponton található, ahol annak idején a fő rámpát felállították. Ezen keresztül szállították a roncsokat a teherautókhoz, a munkások és az áldozatok családtagjai is ezen keresztül közelítették meg a Ground Zero-t. Az emlékművet 2019. április 6-án adták át, a hivatalos eltakarítási munkálatok befejezésének 17. évfordulóján.

2019-es adatok alapján több mint 2 ezren hunytak el 9/11 okozta betegségben. Kb. 400 ezren voltak kitéve a mérgező anyagoknak hónapokon keresztül. A tragédia utóhatásának súlyosságát az fejezi ki a legjobban, hogy a 9/11 betegségben szenvedők segítésére felállított alapot 2092-ig meghosszabbították.

Képek: grimace_586, Ashley Hunt

Tags: , , , ,