Mit jelent az SSSS a beszállókártyámon? – A másodlagos biztonsági ellenőrzésről

A határátlépéssel kapcsolatos bejegyzés után rengeteg üzenetet kaptam. Visszatérő motívum volt a reptéri becsekkolásnál, az ellenőrzési sorból – gyakran még a célállomás előtt, esetleg az átszállási ponton – kiemelt és átvizsgált utasok esete.

Egy ovasónk írta: “Már otthon kezdődött a tortúránk, nem tudtam becsekkolni, másnap Ferihegyen sem,  a reptéren csak Bécsig kaptunk beszállókártyát. Ott jelentkeznünk kellett a Service Centrumban. Mivel jól beszélek németül, a recepciós hölgyet megkérdeztem, mi a probléma. Azt mondta semmi, de mindjárt jön valaki, aki kérdéseket szeretne feltenni. Húsz perc múlva kijött egy férfi és messziről figyelt minket, nem hívott oda minket. Pár mondatot váltott a hölggyel és elment. A hölgy odahívott minket és mondta, hogy a feleségem érdekli őket, ellenőrizni fogják őt és a csomagjait. Mondtam, hogy csak magyarul beszél, így megengedték, hogy tolmácsoljak. Beküldtek egy nagy, tornaterem méretű helyiségbe, ahol gumikesztyűs férfiak és nők voltak. 60 év felettiek vagyunk, halálra rémültünk. Egy férfi nagyon higgadtan elmondta, mert láthatta rajtunk a megrökönyödést, hogy ne féljünk, ez egy rutin vizsgálat. Engem nem vizsgáltak át.”

Tisztázzunk néhány félreértést:

  1. A Secondary Security Screening Selection, a másodlagos biztonsági ellenőrzés (a továbbiakban SSSS) nem az ESTA-val utazók réme, mivel minden Amerikába (Amerikából vagy Amerika területén) légi úton közlekedőt érint(het).
  2. Sok esetben az Amerikába beutazó egyáltalán nem szerepel a másodlagos ellenőrzési listán, vagyis gond zajlik az utazás első fele, végül a belépés előtt mégis további kikérdezésre irányítják. Ez azonban már annak a következménye, hogy valami nem stimmelt a belépési procedúra során. ESTA/vízum és a tárolt adatok ellentmondása, gyanús viselkedés, hiányzó adatok, nincs szállás, retúrjegy, stb.

A Secondary Security Screening Selection-t 2001. szeptember 11-e után vezette be a  Transportation Security Administration (a továbbiakban TSA), az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala, a No Fly List-el egy időben, a terrorizmus elleni küzdelem részeként. Míg a repülési tilalmi listának eléggé körülhatárolt kritériumai vannak, addig a Secondary Security Screening Selection listára bárki felkerülhet, minden előzetes figyelmeztetés nélkül.

Tudhatom előre, hogy át kell esnem a másodlagos vizsgálaton?

Az első jel lehet, hogy nem tudjuk sem online, sem a repülőtéri check-in ponton kinyomtatni a beszállókártyánk. A gép kijelzőjén olvashatjuk, hogy a beszállókártyánkat a pultnál kapjuk meg a személyzettől. Ez azonban még nem feltétlen jelenti, hogy biztosan kiválasztottak minket. Lehet, hogy csak az iratainkat ellenőrzik még egyszer, járatváltozás van, stb. és gond nélkül folytathatjuk a beszállást.

A repülőtéri alkalmazott miután ellenőrzi a dokumentumainkat, esetleg kérdéseket tesz fel az utazással kapcsolatban, átadja a beszállókártyánkat. Biztosan tudhatjuk, hogy át kell esnünk a másodlagos vizsgálaton, ha a beszállókártyánk sarkában ott látjuk az SSSS rövidítést.

Mi történik ez után, mire kell számítani?

A kommentelőhöz hasonlóan, a pulttól vagy azonnal a SSSS terembe irányítanak, vagy maradunk a “rendes” biztonsági ellenőrzési sorban. Az ügynök beszkenneli a beszállókártyánk, felgyullad egy piros lámpa és megszólal a hangjelzés. Az ügynök beleszól a rádióvevőjébe és hívja a feletteseit. “We have a quad.” – hangzik el a “titkos” jelszó, mellyel a négy darab S-re utalnak. Megjelenik a felettes ügynök és közli velünk, hogy a légitársaság véletlenszerűen kiválasztott minket másodlagos ellenőrzésre. A véletlen persze igaz is, meg nem is, de erre később visszatérünk.

Amennyiben nem irányítanak külön terembe, az jó hír, mert a sor elejére visznek, ha már át kell esnünk ezen a tortúrán. Az ellenőrzést egyszerre két-három tiszt végzi. Át kell mennünk a fémdetektoron legalább kétszer, a testleolvasó szkenneren, aztán jön a motozás, tüzetesen. Amennyiben külön kívánságunk, hogy ezt privát körülmények között végezzék el, ennek eleget kell tenniük.

Átvizsgálják a csomagjainkat, az utolsó darabig. A kozmetikai szerekből mintát is vehetnek. Az elektronikus berendezéseket be kell kapcsolnunk. Ezek mindig legyenek feltöltött állapotban, amikor utazunk. Az egyik tiszt lefényképezi a beszállókártyánk és az útlevelünk, majd lepecsételi a beszállókártyát.

Ekkor végre átmehetünk a kapun, ahol a vészjelző még egyszer megszólal. Leellenőrzik, hogy a bélyeg rajta van-e a kártyánkon és ennyi.

Az akció időtartama több tényezőtől függ. Mennyire sietnek az alkalmazottak, mennyire vagyunk mi gyorsak és segítőkészek és természetesen a csomagok számától. Általában fél órát számoljunk rá, de eltarthat egy óráig is, ha aznap sokak kerültek SSSS kiválasztásra. Ezért is érdemes időben kimennünk a reptérre.

Ha nincs takargatnivalónk, akkor nincs mitől félni. Mint minden munkahelyen, itt is vannak mosolygós, kedves alkalmazottak és vannak morcos, unott arcok. Kérjünk segítséget, ha nyelvi nehézségeink vannak, ne kötekedjünk, ne poénkodjunk. Ne feledjük, itt csak mi járhatunk rosszul, ha elveszítjük a nyugalmunkat. Az ügyintézők nem felelősek azért, hogy minket kiválasztottak. Járuljunk hozzá, hogy olyan gyors és fájdalommentes legyen a procedúra, amilyen csak lehet. Legyünk magabiztosak, együttműködők, ne pánikoljunk!

Miért kerültem a Secondary Security Screening Selection listára?

A TSA hivatalos álláspontja – számítógépes, véletlenszerű kiválasztás – ellenére, bizonyos tendenciák megfigyelhetőek és vannak olyan utazók, akik minden egyes alkalommal másodlagos vizsgálat alá esnek.

Listára kerülhetünk, ha utolsó pillanatban vásároljuk meg a repülőjegyünket, nincs retúr jegyünk, készpénzzel fizetünk, “rizikós” ország(ok)ba utaztunk, a nevünk megegyezik valakiével az SSSS listán vagy a repülési tilalom listán.

Abban az évben, amikor a párom háromszor járt Magyarországon, a harmadik alkalommal beleesett az SSSS-be. A neve nem gyakori, nem járt rizikós országban egyetlen egyszer sem, nem fizetett készpénzzel, nem vette a jegyét az utolsó pillanatban. A tény, hogy háromszor tette meg ugyanazt az utat viszonylag rövid időn belül, elegendő volt, hogy megjelölje a rendszer.

Amennyiben újra és újra kiválasztanak minket, van lehetőség – ugyan hosszadalmas és nem mindig működik -, hogy lekerüljünk a listáról. Beadhatjuk a kérelmünket a Homeland Security, a Belbiztonsági Minisztérium honlapján.

Forrás: Homeland Security

Tags: , , , , , ,