Útmutató a sikeres határátlépéshez ESTA-val

Elöljáróban

Nem rendelkezem jogi végzettséggel, nem vagyok bevándorlási/vízum szakértő. Amennyiben kérdéssel fordultok hozzám, a válaszom csak útbaigazító javaslat, több éves New York-i tartózkodás során szerzett tapasztalat alapján. Jogi ügyben, kérlek forduljatok szakemberhez.

Jelenleg

Az utóbbi hónapokban a megszigorított amerikai határátlépés hírétől hangos a sajtó. Decemberben a nagykövetség hivatalos közleményben is megerősítette a határszigorítás tényét. “Az Egyesült Államok hatóságai a vonatkozó jogszabályokat az országba belépni kívánó és már ott tartózkodó valamennyi külföldi állampolgár esetében a korábbiaknál szigorúbban alkalmazzák.”

A magyar belépőket az átlagnál is jobban átvilágítják, mivel 2016-ban ismét mi vezettük az illegálisan maradók listáját Amerikában. “2016-ban 82.533 beutazóból 2272-en maradtak az USA-ban a tartózkodás maximális időtartamának (90 nap) lejárta után, mely arány (2,75%) a legmagasabb a Visa Waiver Programban, azaz a vízummentességi programban résztvevő 38 tagország átlagához (0,68%) képest.”

Mi az ESTA?

Magyarország 2009 óta részt vesz az amerikai vízummentességi programban, mely lehetővé teszi, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhassanak be az Egyesült Államok területére turisztikai, átutazási vagy üzleti célokból. A tartózkodás tartama azonban nem haladhatja meg a 90 napot és a felsoroltakon kívül más tevékenység (pl. munkavégzés, tanulmányok, házasságkötés amerikai féllel) nem folytatható ez idő alatt.

A vízummentességi programban részt vevő országok utazóinak a turista vízum helyett engedélyt kell kérniük az ESTA rendszeren keresztül. Az ESTA nem vízum. Az ESTA, az Electronic System for Travel Authorization egy automatikus rendszer, mely eldönti, hogy a beutazó jogosult-e a vízummentességre, azonban nem dönti el, hogy beengedhető-e az ország területére. Az ESTA nem kapunyitó. A belépésről a Customs and Border Protection Agent (legtöbbször csak CBP), a határőr dönt, így a tény, hogy kérdezősködik, nem jelenti azt, hogy bajban vagyunk, hanem része a folyamatnak. A kérdésekre adott válaszaink, előzetes adatok (előző határátlépési dátumok, tendenciák, stb.) és egyéb, gyakran nem verbális információk alapján dönti el, hogy beléphetünk-e az országba.

ESTA-t az Államok területére repülővel vagy hajóval érkezők igényelhetnek. A vízummentességi programban részt vevő országok utazóinak, akik szárazföldi (vonat, autó) úton érkeznek Amerikába, a I-94-es nyomtatványt kell kitölteniük, ami szintén vízummentességet biztosít. Kivételt képeznek azok, akik Vancouver-ből vagy Victoria-ból Washington államba utaznak komppal. Ők szintén I-94-es nyomtatványt töltenek ki.

Jogosult vagyok részt venni a vízummentességi programban?

Az adott országra vonatkozó vízummentesség nem jelenti azt, hogy valamennyi állampolgár alanyi jogon jogosult a vízum nélküli beutazásra. Nem vehetnek részt a vízummentességi programban és vízumot kell igényelniük azoknak:

 • akik nem rendelkeznek beépített chippel rendelkező útlevéllel (ún. e-útlevéllel)
  • az útlevelének legalább 90 napig érvényesnek kell lennie. Amennyiben kevesebb mint 90 napig érvényes, úgy csak az útlevél lejáratának napjáig tartózkodhatunk
 • akiket korábban letartóztattak (még ha a letartóztatás nem is végződött bűnügyi ítélettel)
 • akik bűnügyi nyilvántartásban szerepelnek
 • akik súlyos fertőző betegségekben szenvednek
 • akiktől korábban már megtagadták a belépést
 • akiket kiutasítottak az Egyesült Államokból
 • akik korábban túllépték az engedélyezett tartózkodási időt
 • akik 2011. március 1-je óta beutaztak, illetve jelen voltak Iránban, Irakban, Szudánban, Jemenben, Líbiában, Szomáliában és/vagy Szíriában
 • akik kettős állampolgársági státusban állnak Irakkal, Iránnal, Szíriával vagy Szudánnal

Hogyan kérelmezhetem az ESTA-t?

ESTA-t kizárólag az interneten keresztül igényelhetünk, így különösen óvatosnak kell lennünk, hogy csakis a hivatalos oldalon keresztül töltsük ki a jelentkezési lapot.

ESTA kérelmünket kizárólag a U.S. Customs and Border Protection (Egyesült Államok Vám és Határőrség) oldalán nyújtsuk be (ugyanerre az oldalra vezet a link az USA Magyarországi Nagykövetségének oldaláról is), ellenkező esetben:

 • veszélyeztethetjük személyes adataink biztonságát
 • scam oldalak csalásainak áldozatává válhatunk
 • a kívülálló, úgynevezett third party oldalak, melyek hivatalosnak mutatkoznak megjelenésükben (weboldal logója, információ, linkek, stb.) legálisnak tűnnek, azonban az oldal az ESTA információ fejében díjat számít fel a törvényes illetményen túl
 • a nem hivatalos oldalakon megjelent információk nem minden esetben 100%-osak, gyakran csak annyira megtévesztőek, hogy a jelentkező úgy érezze, hogy érdemes többet fizetnie a sikeres kimenetelért
 • amennyiben third party oldalt használtunk és megadták az ESTA kérelmünk számát, azonnal ellenőrizzük le a hivatalos oldalon, hogy valóban átment-e a kérelmünk

Néhány third party/scam oldal magyarul, melyet kerüljünk el:

ESTA Visa HU, ESTA US Magyarország, USA VISA Online

Mennyibe kerül az ESTA kérelem?

14 dollár, mely két komponensből áll. 4 dollár a feldolgozás, 10 dollár a jóváhagyás költsége. Ha elutasítanak minket, akkor csak a 4 dollárt kell kifizetnünk. A third party oldalakon ennek gyakran a négyszeresét kell fizetnünk és igazából semmi olyat nem nyújtanak, amit magunktól nem találunk meg a hivatalos ESTA oldalon (vagy itt, ebben a bejegyzésben). Az árat gyakran már csak későn, az elküldés gomb megnyomása után tudjuk meg, illetve a sorok között, apró betűkkel olvasható, lásd alább.

Mennyi ideig érvényes a megszerzett ESTA engedély?

Általában két évig és ezalatt az idő alatt többször is beléphetünk az Államok területére. Amennyiben ez idő alatt lejár az útlevelünk, az ESTA-nk csak az útlevél lejártáig érvényes. Új ESTA-t kell kérvényeznünk, ha:

 • új útlevelet kaptunk
 • nevünk, nemünk, állampolgárságunk változott
 • bármely vízummentességet biztosító körülményünk változott a kitöltés napja óta

Hibásan töltöttem ki az ESTA kérelmemet, mit tegyek?

A személyes adatok (név, születési hely és idő, nem, állampolgárság) és az útlevél adatai nem változtathatóak. Amennyiben ezekben ejtettünk hibát, új ESTA kérelmet kell kitöltenünk és a 14 dollárt is újra be kell fizetnünk.

Mennyi idővel az utazás előtt ajánlott kitölteni a jelentkezést?

Hivatalosan 72 órával utazás előtt javasolják, de a jóváhagyás a legtöbbször perceken/másodperceken belül megérkezik, vagyis szükséghelyzetben is működik. A jelentkezés idején nem kötelező, hogy meglegyen az útitervünk, szállásunk. Beírhatjuk, hogy ismeretlen (unknown). Ezeket később is frissíthetjük, de ez nem követelmény. Ezeket az információkat a belépéskor kell biztosra tudnunk.

Praktikus okokból – annak ellenére, hogy az ESTA kérelmek zömét elfogadják- azt javaslom, hogy ha előéletünk alapján kétséges, hogy elfogadják a kérelmünket, rendezzük előbb ezt, mielőtt megvennénk a repülőjegyünk. Amennyiben túl későre hagyjuk az ESTA igénylést és elutasítanak minket, nem marad időnk vízumért folyamodni és elvész a repülőjegy ára. Az ESTA-val “csak” 14 dollárt bukunk. Az ESTA két évig érvényes, a turista vízum 5-10 évig, tehát nem kell aggódnunk, hogy lejár. A repülőjegy vásárláshoz ettől független nem kell ESTA, sem vízum.

Milyen információt kell megadnom a kérelemben?

Az ESTA nyomtatvány magyarul is megtalálható a honlapon, a válaszokat angol nyelven/karakterekkel kell kitölteni. Meg kell adni a nevet, születési időt (vigyázzunk, a dátum sorrendje az amerikai angolban: hónap/nap/év), útlevél adatait és bankszámlaszámot. Vízummentességi programban való jogosultságra vonatkozó kérdésekre is válaszolnunk kell.

Frissíthetem az utazással kapcsolatos információimat a már benyújtott és elfogadott ESTA jogosultságomon?

Az utazással kapcsolatos adatokat (repülőjegy, szállás, utazás célja, útiterv) és az email címet frissíthetjük (Update or Check Status), de nem kötelező.

Kitöltheti más helyettem az ESTA-t?

Igen. Harmadik személy, rokon, ismerős, utazási iroda is benyújthatja helyettünk a kérelmet, de az adatok helyességéért mi vagyunk a felelősek. Third party oldalak plusz költséget is felszámolhatnak olyan szolgáltatásokért, melyekre nincs igazán szükségünk. Nézzük például ezt az oldalt:

Szolgáltatások:

Hivatalos ESTA dokumentum PDF formátumban e-mailben küldve – Minek? A hivatalos oldalon megtekinthető ingyen.

Minden egyes ESTA vízumkérelmet ügyintéző ellenőrzi – A saját adatainkat mi tudjuk a legjobban, ezen kívül mit ellenőriz?

A jóváhagyási folyamat összes állapotában küldött e-mail értesítések – Az ESTA kérelem egy lépésből áll a benyújtás után, vagy elfogadják, vagy nem.

Az ESTA kérelmek biztonságos tárolása 2 évig – Nem biztos, hogy jó, ha egy idegen személy tárolja a személyes adatainkat, köztük a bakszámlaszámunkat, születési adatainkat.

Ingyenes ESTA frissítése szolgáltatás (repülési információk és címek frissítése) – Ingyenes? A 75 dollárban jó, hogy benne van. Miért ne tudnánk ezeket magunk bepötyögni, ugyanannyi erővel, amennyivel elküldjük ennek az oldalnak?

Vészhelyzeti telefonszám – Vajon milyen vészhelyzetre gondolnak?

Felhasználóbarát rendszer – Ismét nem világos, mit is értenek ez alatt.

Nyomtassam ki az ESTA kérelmemet?

Nem kötelező, de javasolt. Az ESTA kérelemben benyújtott adataink a rendszerben vannak az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumán keresztül.

Mit tegyek, ha elutasítják az ESTA kérelmemet?

Amennyiben nem felelünk meg a vízummentességi program kívánalmainak, igényeljünk megfelelő turista, tanulmányi vagy munkáltatói vízumot.

Érdemesebb inkább alapból turista vízumot igényelni, ha azzal nagyobb az esélye, hogy gond nélkül bejutok az Államok területére?

Nem érdemes. Sem az ESTA, sem a turista vízum, sőt egyetlen vízum sem nyújt 100%-os belépési esélyt. A döntés a határőr feladata. Idézem a főkonzul szavait: “A jóváhagyott beutazási engedély (ESTA), vagy a vízum nem garantálja az országba való belépést. A beutazás feltételeit a határon az amerikai hatóságok ellenőrzik, és ott adják meg a belépési engedélyt és szabják meg az engedélyezett tartózkodási időhatárt.”

Mire van szükségem a sikeres határátlépéshez?

Kötelező:

 • érvényes útlevél
 • elfogadott ESTA kérelem vagy vízum
 • visszaútra vagy továbbutazásra szóló jegy
 • a tartózkodás tartamának megfelelő anyagi bázis
 • szállás adatai

Javasolt:

 • Amennyiben rokonoknál, ismerősöknél szállunk meg, nem kívánalom a “meghívólevél”, viszont a biztonság kedvéért nem árt, főleg a jelenlegi helyzetben. A “levél” legyen rövid, lényegre törő. Tartalmazza a kapcsolat formáját (barát, családtag), nevet, címet, telefonszámot.
 • Legyen nálunk a szállás visszaigazoló e-mailje, a befizetési számla másolata.
 • Belépőjegyek, múzeumfoglalások, vonatjegyek, stb. másolata.
 • Kérhetünk munkáltatói igazolást is.
 • Amennyiben nincs megfelelő pénzalapunk, vagy nem futja szállásra, ha módunkban áll, éljünk a szponzor lehetőségével. Szponzor lehet Amerikában legálisan tartózkodó családtag, rokon, barát, ismerős, aki írásban nyilatkozik arról, hogy tartózkodásunk ideje alatt felelősséget vállal értünk anyagilag, esetleg szállást is biztosít. A szponzor neve, elérhetősége, nyilatkozata feltétlen legyen nálunk a határátlépésnél (szponzor tudnivalók, dokumentumok itt).

Mit fognak kérdezni tőlem?

A legtöbb esetben a határőr csak a tartózkodás időtartamára (ne mondjunk 90 napnál hosszabb időt, ha ESTA-val lépünk be), céljára (üzleti vagy személyes) kérdez, illetve megkérdezi, hogy hol szállunk meg.

Az interjúhoz ujjlenyomatvétel és fotó készítése is tartozik. A vámtiszt végezetül bebélyegzi a tartózkodási engedélyt az útlevelünkbe. Mindig ellenőrizzük a dátumot. Néha nem kapjuk meg a teljes 90 napot.

Mennyi pénzt jelent a tartózkodás tartamának megfelelő anyagi bázis?

Ez nem meghatározott összeget jelent, hanem azt, hogy legyen elegendő pénzünk az útitervben felvázoltakra. Legyen elegendő pénzünk közlekedésre, tervezett múzeumjegyekre, belépőkre. Ha előre megvesszük ezeket (CityPASS, New York Pass, stb.) számla másolatuk legyen nálunk, hogy jelezzük, ezekre már nem kell költenünk. Szintén legyen nálunk a szállásunk számlája. Ezen kívül legyen pénzünk ennivalóra. Ez napi pár dollárból is megoldható, ha a minimumon akarunk költekezni. Amennyiben barátnál, családtagnál szállunk meg, a meghívólevélbe beleírhatják, hogy az étkezésünket is megoldják.

Milyen helyzetben tagadhatják meg tőlem a belépést?

Abban az esetben, ha nem az engedélyünknek megfelelő célzattal akarunk bejutni az országba. El sem hinnétek, hogy mennyien nem tájékozódnak megfelelően az amerikai munkavállalás, az ESTA szabályairól, illetve bíznak meg kétes oldalak által hirdetett munkavállalási lehetőségekben.

A határőr visszafordíthat, ha az a benyomása, hogy nem szándékozunk hazatérni, illetve, ha azt gyanítja, hogy feketén dolgozunk. A túl gyakori és szabályos időközönkénti határátlépés erre (is) utalhat. Az otthoni kötelék (család, gyermek, munkahely, vállalkozás) megléte pozitívum lehet.

Elutasíthatnak minket, ha az adataink között szerepel:

 • korábbi időtartam átlépés
 • korábbi lejárt útlevél használat
 • büntetett előélet, különös tekintettel erkölcsi vétkek (gyermekzaklatás, erőszak), gyilkosság, nagy értékű lopás és csalás
 • korábbi elutasítás
 • korábbi illegális munkavállalás
 • terror- vagy bűnszervezethez való tartozás gyanúja
 • fertőző betegség

Hogyan viselkedjek a belépés során?

A kérdésekre válaszoljunk röviden, magabiztosan, egyértelműen, ne komolytalankodjunk és főleg ne kapjuk fel a vizet. Az átvilágítást, esetleges motozást, a csomagok ellenőrzését nem tagadhatjuk meg. Amennyiben nem beszélünk angolul, még a repülőn próbáljunk meg olyanokhoz csatlakozni, akik segíthetnek a határnál. Ez megengedett. Komolyabb probléma esetén tolmácsot kell biztosítaniuk.

Dublini átszállással utazunk New Yorkba. Azt mondták, hogy minket már a dublini repülőtéren lecsekkolnak és odaát már nem lesz ellenőrzés. Igaz ez?

Igaz. 6 ország 15 repterén, köztük Dublinban, úgynevezett Preclearance locations, elő-vámellenőrző állomások működnek. Ezek a stratégiailag fontos repterek segítik a vámügy munkáját a bűnelhárításban, az utazóknak szintén előnyt jelent, mivel kevesebbet kell várakozniuk az amerikai célállomáson. Az Egyesült Államok Vám és Határőrsége további országokban tervezi ezen rendszer bevezetését. Az elő-vámellenőrző állomások listáját itt olvashatjátok.

Ne feledjétek, hogy az Amerikai Egyesült Államok területére (bármely ország területére) való belépés kiváltság és nem jog.

 

Forrás: US. Custom and Border Protection
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,