Határszigorítás Amerikában

A New York-i magyar főkonzulátus 2017. december 29-i rendkívüli tájékoztatója óta számtalan üzenetet kapok, amelyben New Yorkba utazó turisták érdeklődnek, hogy mennyire kell aggódni a határátlépéssel kapcsolatban, mennyivel veszik komolyabban a szabályokat, mennyi az esélye annak, hogy visszafordítják a beutazni szándékozót. Sokan a szállásukkal kapcsolatban fejezik ki aggodalmaikat.

Kumin Ferenc New York főkonzulja már múlt júniusban, egy rádió interjúban beszélt a határról visszafordítottak számának emelkedéséről. Sajnos a média – véleményem szerint – tudatosan félremagyarázta, illetve ködösítette a konzul szavait. Erről már júniusban írtam. Itt olvasható.

fk banner

Decemberben a helyzet annyiban változott, hogy a nagykövetség hivatalos közleményben megerősítette a határszigorítás tényét, melyet a főkonzulátus híroldalán is olvashatunk. Idézem: “Az Egyesült Államok hatóságai a vonatkozó jogszabályokat az országba belépni kívánó és már ott tartózkodó valamennyi külföldi állampolgár esetében a korábbiaknál szigorúbban alkalmazzák. (…) A jóváhagyott beutazási engedély (ESTA), vagy a vízum nem garantálja az országba való belépést. A beutazás feltételeit a határon az amerikai hatóságok ellenőrzik, és ott adják meg a belépési engedélyt és szabják meg az engedélyezett tartózkodási időhatárt. Szükséges bemutatni az oda-vissza útra szóló repülőjegyet, szállásfoglalást, anyagi fedezetet, stb.”

Kell-e aggódni a határátlépéssel kapcsolatban? Véleményem szerint, ha van érvényes útleveletek, beutazási engedélyetek/vízumotok, szállásotok, a tartózkodás tartamának megfelelő anyagi bázisotok önerőből vagy szponzor által és a szándékaitok egyenesesek, nagyon kicsi az esélye, hogy bármilyen gond adódik.

Többen kérdeztétek, hogy többségében muszlimok lakta országba tett korábbi utazás vagy munkavállalás negatívum-e a belépés elbírálása során. “Azon állampolgárok esetében, akik 2011. március 1-jén vagy az után utaztak Iránba, Irakba, Szudánba, Líbiába, Szomáliába, Jemenbe vagy Szíriába, nem elegendő az ESTA kiváltása, a beutazáshoz előzetes vízumkérelmet kell benyújtani az Amerikai Nagykövetségen (https://hu.usembassy.gov/hu/visas-hu/visa-waiver-program-hu/).”

A szállással kapcsolatos kérdések már nehezebben megválaszolhatóak. A legtöbb esetben a határőr csak a tartózkodás időtartamára, céljára (üzleti vagy személyes) kérdez, illetve megkérdezi, hogy hol szállunk meg. A szállodákkal, hostelekkel, ifjúsági szállókkal (YMCA), az Airbnb oldalán keresztül lefoglalt szállásokkal, ahol a pénzügyi tranzakció számlával bizonyított, természetesen nincs gond.

Amennyiben rokonoknál, ismerősöknél szállunk meg, szintén nem szokott gondot okozni. Nem kívánalom a “meghívólevél”. Viszont a biztonság kedvéért nem árt, főleg a jelenlegi helyzetben. A “levél” legyen rövid, lényegre törő. Tartalmazza a kapcsolat formáját (barát, családtag), nevet, címet, telefonszámot.

Az aggódó e-mailek, amelyeket tőletek kaptam, azokkal a szállásokkal kapcsolatosak, melyeket magánszemélyek hirdetnek meg az interneten, azonban nem tartoznak egyik kategóriába sem, vagyis nem rokoni, baráti kapcsolat, nem Airbnb-t, a fizetésről nincs számla, hivatalosan nem nyomozható le.

Mi a gond ezekkel a szállásokkal? A legtöbb ilyen szállásadó “off the books”, vagyis nem jelenti be ezt a jövedelmét, nem adózik utána, amely bizonyos esetekben büntetendő. (Az Airbnb adózási szabályairól itt olvashattok.) A szállását nem hirdeti meg Airbnb-ként, mivel nem akar adózni, illetve valószínű nem is felelne meg az Airbnb szigorított szabályainak. (A NYC-re vonatkozó törvényekről itt és itt olvashattok bővebben.) Itt már nem is részletezem az elveszett dollárok ezreit, az elúszott vakációt, amennyiben ezen az úton szélhámosba botlotok, aki még csak nem is lakik az Államok területén.

Rákérdezhet a határőr a részletekre? Természetesen igen. Rá fog kérdezni? Nem valószínű, de előfordulhat. Mit fogsz válaszolni? Hazudsz, hogy rokon, ismerős, mivel számla nincs a tranzakcióról? Megpróbálhatod. Ha nem jön be? Te leszel a sok ezerből az az egy, aki fennakad a “túl buzgó” határőr hálójában.

Megéri az aggódást? Ez abszolút tőletek függ. A temperamentumotoktól, magabiztosságotoktól, szerencsétektől. Kérlek, ne várjátok, hogy én vagy bárki más tanácsot adjon vagy döntsön helyettetek ebben az ügyben. A Ti utatokról, biztonságotokról, pénzetekről, életre szóló élményetekről van szó.

Forrás: Magyarország Főkonzulátusa New York
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,