A Chrysler Building titkai

A Chrysler Building, New York City közkedvelt épületeinek egyike, az Art Deco stílus és az automobil korszak “gyermeke”. Annak ellenére, hogy képek millióin szerepel, megtartotta titokzatosságát, melyhez valószínű az is hozzájárul, hogy a többi ikonikus épülettel ellentétben, ide nehéz bejutni, nincs kilátója és még a kiscsoportos látogatások listáján sem szerepel.

 

Ebben a bejegyzésben felfedünk néhányat a Chrysler Building titkai közül.

  • A Chrysler Building a Dreamland nevű vidámpark pusztulásának köszönheti létét. Miután a Coney Island-en található vidámpark 1911-ben a tűz martalékává vált, a tulajdonos, William H. Reynolds, volt szenátor és sikeres brooklyni ingatlan fejlesztő úgy döntött, hogy versenyben maradása érdekében új, nagy horderejű fejlesztésbe kell fognia. Benevezett a Világ Legmagasabb Épülete versenybe és William Van Alen-t bízta meg a tervezéssel. Miután fizetésképtelen lett,  Walter P. Chrysler, automágnás vásárolta meg az ingatlant és a terveket, 2 millió dollárért. A Chrysler Building több mint 20 éven át volt a Chrysler autógyár központja.

  • William Van Alen-t annyira szorongatta a konkurencia, hogy nem kötött szerződést Chrysler-rel, aki arra hivatkozva, hogy Van Alen gyanús vállalkozókkal dolgoztatott, nem akarta kifizetni jutalékát. A tervező perre vitte a dolgot, melyet meg is nyert, azonban hírnevén csorba esett. Beperelni a Time Magazin által választott Év Emberét, Chrysler-t, nem tett jót a karrierjének.

 

  • Mint fent említettük, Van Alen versenyben volt az Világ Legmagasabb Épülete címért. A ránehezedő nyomás hatására az építész trükkhöz, az ellenfél szerint, csaláshoz folyamodott. Egy hónappal a Chrysler Building tervezett magasságának (846 méter) nyilvánosságra hozatala után, Van Alen tudomására jutott, hogy a legnagyobb konkurencia, George L. Ohrstrom, 256 méter magas épületet tervez a Wall Street-re. Van Alen nem akart veszíteni. Spirálszerű csúcsot tervezett, melyet titokban, az épület belsejében szereltek össze, s csak az utolsó pillanatban helyeztek el, kereken 90 perc alatt. A Chrysler Building 318 méterrel megnyerte a versenyt és egy kerek évig New York City legmagasabb épülete volt. Az Empire State Building lökte le a trónjáról.

 

  • A Chrysler Building magán viseli autómágnás tulajdonosának kézjegyét. Az épület 4 millió, kézzel rakott téglából áll, 3,862 ablakkal rendelkezik, a díszítőelemek nagy része dísztárcsákból, lökhárítókból és hűtősapkákból készült. Az épület híres vízköpői egy régi Chrysler autómodell motorháztető díszére emlékeztetnek. Az ornamentumok, az Empire State Building-gel ellentétben, egyedi tervezésűek és a 65. és 66. emeleten található fémlemez üzemben készültek. Itt szerelték össze a spirálcsúcsot is.

  • Az épület legmagasabb szintjén több magánapartman rejtőzködik. Az átadás után egyikben lakott Chrysler, a másikban a Time Magazine női fényképésze, Margaret Bourke-White. Bourke-White nemcsak az első női fotós volt, akinek fotója felkerült a Times címlapjára, de Margaret a II. Világháború harci övezetéből is tudósított. 1934-ben, a Chrysler Building vízköpőjén készült fotója ikonikussá vált és örökre összekötötte nevét az épülettel.

 

  • Az épület első és második emelete az 30-as években gépjármű bemutatóteremként funkcionált. Az előcsarnok marokkói márvány falai és padlózata, a krómacél díszítőelemek, az art deco festmények tökéletesen illetek a korszak automobil divatjához.

 

  • Az alagsorban palackozóüzem működött, mely az épület bérlői és lakói számára termelt.
  • Az 1931-es átadáskor a 71. emeleten kilátó várta a látogatókat, melyet sajnos 1945-ben bezártak.

  • A 30-as évek New Yorkjában minél előkelőbb helyen állt az illető a közéleti ranglétrán, annál magasabban fogyasztotta az ebédjét és itta a koktélját. A “magaslati” bárok virágkorukat élték. A Chrysler Building klubjába, a romantikus névre hallgató Cloud Clubba – mely az épület 67., 68. és 69. emeletét foglalta el -, 300 rangos közéleti személyiségnek volt tagsága. A Club bőrborítású ajtajai 1930-ban nyíltak, ám évtizedekig zárva maradtak a hölgyek előtt. Az intézmény az 50-es, 60-as években indult hanyatlásnak és 1979-ben zárta be végleg kapuit.
  • A Chrysler Building ugyan nem látogatható, s kilátója sincs, de azért az előcsarnokba bemehetünk, hogy megcsodáljuk az Art Deco stílus egyik legszebb példáját. A belépés hétfőtől péntekig, reggel 7-től este 6-ig ingyenes.

Forrás: NYTimes
Képek: vintage fotók, wantedvisual, killianmoore, nyonair, papakila, beholdingeye

Tags: , , , , , , , ,