A New York-i taxisok többé nem nyelvvizsgáznak

A 2016. augusztus 19-én hatályba lépett új törvény, miszerint az angol nyelvvizsga nem feltétele a taxisofőr engedély megszerzésének New Yorkban, vegyes fogadtatásban részesült világszerte.

 

Ha New Yorkban leintesz egy ikonikus sárga taxit, nagy a valószínűsége, hogy a sofőr nem Amerikában született. A Taxi és Limuzin Bizottság adatai szerint a jelenleg állományban levő alkalmazottak (42000 fő) 96%-a az Egyesült Államok határain kívül született. A manhattani taxisofőrök 167 országból érkeztek, legtöbben Bangladesből (24%) és Pakisztánból (10%).

“Az új törvény elismeri az iparág valós helyzetét és kihívásait. A város elismeri és nagyra tartja a bevándorlók kemény munkáját és meg szeretné teremteni a tisztességes megélhetés lehetőségét a dolgozók és családjaik számára. – Bill de Blasio-nak, a város polgármesterének nyilatkozatából. – A taxizás fárasztó munka, különösen New York utcáin. A Taxi és Limuzin Bizottság nemrégiben a műszak hosszát 12 órára limitálta.”

 

Mint minden újdonságnak, ennek a változásnak is vegyes a fogadtatása. A felmérések szerint a legtöbb New York-it egyáltalán nem zavarja, hogy eltörölték a nyelvvizsgát és méltányolja a város bevándorlókkal szemben tanúsított pozitív hozzáállását.

Íme néhány támogató vélemény: “Amúgy sem szeretek beszélgetni a köszönésen és a köszönömön kívül. Csak az számít, hogy épségben célhoz érjek.”

“Az Uber taxisoknak sem kell vizsgázni és rájuk ezért még senki nem panaszkodott. Sok taxisofőr ezért is igazolt át hozzájuk. Most legalább esélyegyenlőség lesz.”

“A GPS-ek, appok korában nem sokat kell beszélni és magyarázkodni.”

“Legyünk reálisak, aki New Yorkban él, hamar megtanul alapszinten, elvégre másképp nem lenne képes boldogulni a hétköznapi életben. Viszont így, egy nyomással kevesebb.”

S íme néhány ellenvélemény. Meglepő módon, a taxisofőrök közül is többen bírálták a döntés jogosságát.

“Nem a konyhában dolgozom, itt kommunikálni kell az utassal.”

“Rendben van, hogy a GPS segít, de az utas kérdezhet a tarifáról, javaslatot tehet a választott útiránnyal kapcsolatban. S mi történik vészhelyzet esetén?”

Mások az alapvető kommunikációt hiányolják. “Én nagyon szeretek beszélgetni a sofőrrel. Érdekel, ki honnan jött, milyennek találja a New York-i életformát. Nem kell, hogy a királyi angolt beszéljék, de az alapfok kívánatos lenne.”

New York-i taxis trükkök és tippek (hamarosan)

Képek: a blog írójának tulajdona, valamint Kosten, Aubrie, Javan
Forrás: New York Times

Tags: , , , , , , ,