Szélesedik a Brooklyn Bridge?

A Brooklyn Bridge New York egyik legismertebb, legtöbbet fotózott látványossága, melyet egyetlen turista sem hagyhat ki. A híd azonban a város egyik legforgalmasabb, leghasználhatatlanabb forgalmi csomópontja, különös tekintettel a gyalogos forgalomra.

A gyalogos sáv a híd felső szintjén osztozik a kerékpár sávval, mely valljuk be, egy rémálom. A hat sávos autópálya felett haladó, amúgy is keskeny, fapallós gyalogos-biciklis szinten szinte állandó az építkezés, tovább súlyosbítva a közlekedési lidércnyomást.

A forgalom az utóbbi évtizedben drasztikusan megnövekedett. Csúcsidőben, óránként 2000 gyalogos halad át a hídon, háromszor annyi, mint 2008-ban.

A New York-i Közlekedési Vállalat már évek óta próbál javítani a helyzeten, többé-kevésbé sikertelenül, de most talán jó helyen próbálkozik. Az MTA szerződést kötött az AECOM nemzetközi innovációs céggel. A vállalat építészmérnökei 7 hónapos felmérés keretén belül megállapítják, hogy van-e lehetőség a híd szélesítésére. A szakembereknek el kell döntenie, hogy ez a 133 éves hídcsoda elbírja-e a bővítéssel járó terhelést.

A terv a gyalogos promenád kétoldali kiszélesítése lenne, az autóssávok fölött található kereszttartókra.

A 7 hónapos tanulmány csupán az első lépés. Rengeteg munkára és még annál is több pénzre lesz szüksége a városnak, amennyiben a terv megvalósulásra kerül.

Kép: Pichi, 212sid, beholdingeye
Forrás: New York Times

 

Tags: , , , , , , , , ,