Kleopátra tűje a Central Parkban

A Central Parkban (E81st St.), a Metropolitan Museum mögött található obeliszk a Kleopátra Tűjeként ismert, New York City legidősebb szabadtéri emlékműve.

A Kleopátra Tűje becenevet három, Londonban, New Yorkban és Párizsban található obeliszk viseli. A New York-i és a londoni obeliszkek “ikrek”, a Nílus partján fekvő Héliopoliszból származnak, i.e. 1450-ből. Az oszlopok vörös gránitból készültek, 21 méter magasak, 224 tonna súlyúak és hieroglifák ékesítik őket.

Először a londoni obeliszk került Európába, 1878-ban. New York 1869-ben a Szuez-i Csatorna nyitásakor elszalasztotta az obeliszk lehetőségét. A csőd szélén álló Egyiptom felajánlott egyet, mely ajánlat akkor süket fülekre talált. London szerzeménye azonban felébresztette az obeliszk-irigységet a New York-iakban.

Az újabb lehetőségre egy évet kellett várni. 1879-ben az egyiptomi török alkirály alaptőke fejében átadta a londoni obeliszk párját Manhattannak.

Az obeliszk Amerikába juttatása hatalmas kihívást jelentett. A feladat oroszlánrészét és az anyagi hátteret a vasútmágnás, William Vanderbilt vállalta magára. Az obeliszket egy 25 méter hosszú fadobozba húzták, melyet később ágyútalpakon juttattak fel a hajóra, mely 1880. június 12-én indult útnak. Az obeliszk egy hónappal később ért amerikai partot, Staten Island-nél.

Az utazásnak még csak ekkor jött a java. A Staten Island-i kikötőtől a Central Parkig 5 hónapig tartott az út. Az obeliszket a 96. utcáig a Hudson folyón vontatták fel, majd külön erre az alkalomra épített “vasútvonalon” szállították a Central Parkba. A síneket utcáról utcára fektették le, mindeközben az 50 tonnányi alapzatot 32 lóval vontatták a parkba.

Az obeliszk a Metropolitan Museum mögött kapott helyet. 1881. január 11-ére sikerült a talapzatra emelni, s New Yorkban kitört az Egyiptom-mánia. Az oszlop alá időkapszulát helyeztek el az 1870-es népszámlálás adataival, a Bibliával, a Webster Szótárral, a Shakespeare összessel, valamint a Függetlenségi Nyilatkozat másolatával.

Az újdonság varázsa azonban az évszázadok során elhomályosult és az obeliszkre nem túl sok figyelmet szentelt New York City vezetése. 2011-ben újra a figyelem középpontjába került, miután az egyiptomi kormány hanyagsággal vádolta meg az emlékmű fenntartóit, illetve azzal fenyegette meg a New York-iakat, hogy visszaveszik az obeliszket.

2013 és 2014 között az obeliszk teljes restauráció alá került, megtisztították a talapzatot, a hieroglifákat is kiszabadították a sok évtized alatt lerakódott piszoktól. A környék jelenleg a Central Park egyik leglátogatottabb pontja. Az obeliszk köré magnóliát és vadalmafákat ültettek, melyek gyönyörű tavaszi virágparádét produkálnak évről évre.

Képek: Tinkmara

Tags: , , , , , , , ,