Egyezség született a Central Park lovaskocsijainak ügyében

A Central Park lovaskocsijai, melyek legalább annyira hozzátartoznak New York City arculatához, mint a sárga taxik vagy az Empire State Building sziluettje, megosztják a közvéleményt.

A turisták, amerikaiak és külföldiek egyaránt örömmel veszik igénybe a Central Park fiákerjeit, míg az állatvédők és a Central Park Lovaskocsi Betiltására Alakult Koalíció szerint állatkínzásról van szó.

New York City polgármestere, Bill de Blasio, 2014. január 1-i székfoglaló beszédének legnagyobb vihart kavart pontja a Central Park lovaskocsi szolgáltatásának beszüntetésére vonatkozó terve volt. “Gyorsan és agresszíven vetünk véget a Central Park lovaskocsi üzletének. Ezek a lovaskocsik nem humánus járművek, semmi keresnivalójuk Manhattan utcáin 2014-ben. Vége! Egyetlen turista sem azért jön New York City-be, hogy csupán a Central Parkban kocsikázzon.”-jelentette ki a város vezetője két évvel ezelőtt.

A polgármester terve az érdekek és álláspontok drasztikus és kibékíthetetlen összeütközését okozta. A vitáról ITT olvashattok bővebben.

A két évig tartó egyeztető tárgyalások a város vezetősége, a lovaskocsi szervezet képviselői és az állatvédők között vasárnap este a végére értek és a Polgármesteri Hivatal közleményt adott ki.

  • 2018. október 1-re új istállót építenek a Central Park területén, így a lovaknak nem kell többé a veszélyes manhattani forgalomban közlekedni. Az istálló 75 lónak ad szállást.
  • A fiákerek 2016. június 1-je után nem vállalhatnak fuvart a Central Park területén kívül. A városban csakis a jelenlegi istálló és a park között közlekedhetnek a kijelölt útvonalon.
  • 2016. december 1-ig a jelenlegi 180 fős állatállományt 110 főre kell csökkenteni. Az állatvédők farmokon tervezik elhelyezni a kiöregedett állatokat, de erről hivatalos jelentés még nem érkezett. (Frissítek, amint van információm.)

  • A Central Park istállójának megnyitása után további leépítés következik, 110-ről 95 lóra. Ebből egyszerre 75 dolgozik, a többi felváltva szabadságon lesz.
  • 2016. december 1-től a lovak munkaóráját 9 órára redukálják.
  • November 15 és január 5-e között, valamint Valentin-napon és Húsvétkor a hajtók 5 dollárral többet számolhatnak fel a fuvarért.
  • 2016. június 1-től a riksák nem vállalhatnak fuvart a 85. utcától (85th Street Transverse) délre.

Felhasznált irodalom: abc7 Eyewitness News
Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , , , , ,