A 32. utca életre kel

A W32nd street – a New York-i ingázók rémálma, a város egyik legdepressziósabb utcája – a Pennsylvania vasútállomást köti össze a Harold Square-rel.

Reggelente és a kora esti órákban ingázók tömege halad át ezen e keskeny utcán, tudomást se véve az üzletek ajtajában, az árkádok alatt fekvő hontalanokról, sem az átható pisiszagról. A 32. utca az ingázók életében az elkerülhetetlen, a hétköznapok kellemetlen velejárója.

 

A múlt hét közepén, egyik napról a másikra a 32. utca megrázta magát és meglepő transzformáción esett át. A 34. Utca Társulás, a Columbia Egyetem várostervezés szakának végzősével, Alexandra Gonzalezzel együttműködve, új külsőt álmodott a szürke, jellegtelen 32. utcának.

A gyalogosok vidám színűre festett extra sávot kaptak, melyet nagy méretű virágosládák szegélyeznek és választanak el az autós forgalomtól. Az új, széles gyalogos sávban 18 modern, CitiBench pad is elhelyezésre került.

A projekt jelenleg teszt állapotban van. Októberig a város vezetősége döntést hoz létjogosultságáról. Pozitív előjelnek számít, hogy az új “ruha” és a grátisz gyalogos sáv egyöntetű sikert aratott az ingázók körében és hogy a városvezetés máris elrendelte az utca takarításának magasabb színvonalát.

Az új külső a szomszédos Madison Square Gardens és a jelenleg átalakítás alatt álló, “új Times Square” becenévre hallgató, Harold Square színvonalára hivatott emelni a mostohagyerek státuszban levő 32. utcát.

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , , , , ,