A Flatiron Building (Vasalóház), eredeti nevén Fuller Building, New York City egyik legkedveltebb, ikonikus épülete. Különleges sziluettje a City egyik jelképe, a turisták “must see” listájának állandó szereplője.

Annak ellenére, hogy az egyedi technikával épült felhőkarcolóval képek végtelen során találkozhatunk, a Flatiron Building képes volt megőrizni rejtélyességét, ezzel is hozzájárulva rajongótáborának növekedéséhez. Fedezzünk fel néhányat a Vasalóház titkai közül!

  • A közhiedelemmel ellentétben nevét nem különleges, vasalóra emlékeztető formájáról kapta. A Broadway, Ötödik Sugárút, 22. és 23. utca által határolt területet New York lakói már akkor Vasalónak nevezték, amikor még a csak fű borította a területet. Mindeközben a ház sokakat egy, az Ötödik Sugárúton felfelé haladó hajóra emlékezteti.

 

  • Az átadás évében (1902) New York lakói fogadást kötöttek, hogy az épület nem fog sokáig állni, elvégre a felhőkarcoló legkeskenyebb részénél alig haladja meg a 180 centimétert. Meg voltak győződve róla, hogy az első komolyabb szélvihar az oldalára borítja az épületet.

IMG_2331

  • S ha már a szélnél tartunk, a ház különleges elhelyezkedéséből és formájából adódóan, a legkisebb fuvallat is vad táncba kezd az épület körül. A korabeli tudósítások szerint, a környék férfi lakói, fiatalok és idősek, egyaránt, előszeretettel csoportosultak a ház körül, a fellebbenő szoknyák alól kivillanó bokák reményében. Innen ered az amerikai szlengben a “23 skedoo” kifejezés, mely gyors lelécelést jelent. A 23 a 23. utcára utal, míg a skedoo jelentése, valamit gyorsan hátrahagyni, pontosan úgy, ahogy a csoportosuló férfinép rebbent szét a rend őrének felszólítására: “23 skedoo!”.

Well_I'll_be_blowed_postcard_1905IMG_2336

  • A Beaux-Arts stílusban épült Vasalóház 1989-ben került a Nemzeti Műemlékek Listájára. Irodáit jelenleg könyv-és lapkiadók bérlik. Miután a szerződések lejárnak, a tervezek szerint a Flatironból luxus hotel lesz, mely valljuk be, briliáns ötlet.

  • A legfelső emelet homlokzatát, sok New York-i épülethez hasonlóan groteszk vízköpők díszítik.

IMG_2316

  • Az épületben eredetileg hidraulikus felvonó működött. A liftezés roppant lassú és döcögős volt, az utasok pedig gyakran eláztak a víztartály gyakori meghibásodása miatt. A 20. emeleti iroda bérlője, egy korabeli lapkiadó memoárjában olvashatjuk: “Naponta 30 percet utaztam a liftben. Ilyenkor olvastam át a kéziratokat.”

 

  • Az átadás évében az épületben, a fáma szerint a kivitelezők figyelmetlensége miatt, csak férfi mosdókat építettek. Később javították a hibát és női mellékhelyiségeket is felszereltek, azonban egy emeletre csak “egyfélét”, s ez a mai napig így van.

11128353_826414607408495_5783937800610420426_o 10608538_779574008759222_2766291533385010447_o

  • A 21. emelet nem szerepelt az eredeti tervekben, 3 évvel később adták az épülethez. Erre a szintre külön lifttel lehet csak feljutni.

IMG_2322

  • A Vasalóház nem látogatható, tetőterébe nem terveztek kilátót, azonban a földszint panoráma ablakai időszakos kiállításoknak adnak otthont.

IMG_2348

A Flatiron Building ugyan se nem az első, se nem a legmagasabb felhőkarcoló New York Cityben, mégis, egyedi sziluettjével, központi elhelyezkedésével, különleges hangulatával örökre belopta magát a turisták és a helybéliek szívébe.

Képek: a blog írójának tulajdona, illetve köszönet Robin Kentnek

Tags: , , , , , , ,

4 comments

  1. Tímea’s avatar

    Mindig is érdekelt, hogy vajon milyen lehet egy helyiség az épület szűkebb oldalán. Örülnék pár képnek, de gondolom mert nem látogatható, tán Te is.

    Azt lehet tudni, hogy vajon helyhiány miatt maradtak-e külön szinteken a férfi és a női mosdók?

    Ismét remek, érdekes cikket írtál! A fotók is nagyon szépek.

    1. tinkmara’s avatar

      Frissítettem a bejegyzést és nagyon köszönöm!

      1. Tímea’s avatar

        Nem, én köszönöm! Szeretem az írásaidat olvasni, ilyenkor egy kicsit ott vagyok magam is.

      2. tinkmara’s avatar

        Facebook-ra tettem néhány beltéri képet.

Comments are now closed.