25 éves a Támadó Bika

Ezen a héten ünnepli 25. születésnapját a New York-iak és a turisták körében egyaránt népszerű Támadó Bika, a Charging Bull, melyet engedély nélkül helyezett el a Wall Street-en alkotója, a szicíliai származású szobrász, Arturo Di Modica.

bull1

A most 73 éves művész karácsonyi ajándéknak szánta a bronzóriást, s mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy 350 ezer dollárt áldozott a saját pénzéből az alkotásra és még az esetleges rendőri atrocitástól sem riadt vissza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egy hideg, decemberi napon, két évvel az 1987-es nagy tőzsdekrach után, 10 nappal Karácsony előtt, egy teherautó állt meg a New York-i Tőzsde épülete előtt. Az éjjeliőr éppen befejezte a szemléjét a Wall Street 11-es szám előtt. Arturo Di Modica és társai tudták, hogy pontosan 4 és fél percük maradt tervük végrehajtására. A szobrászsegédek leugrottak a platóról és hipp-hopp elhelyezték a három és fél tonnás bronzjószágot a Broad Street közepén, a Tőzsde hatalmas karácsonyfája alá. A teherautó villámgyorsan elhagyta a tett színhelyét, ám az alkotó hátramaradt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„A Wall Street sarkán töltöttem az éjszakát. Alig vártam a reggelt. Látni akartam, hogyan fogadja New York az ajándékomat. Szicíliai bevándorlóként találtam meg a szerencsémet New Yorkban. Hatalmas műteremlakást vásároltam Manhattanban, Ferrarit vezetek. Sokat köszönhetek ennek a városnak. A City harcos szellemű, erős, optimista város. A bika ezt jelképezi. Tudtam, hogy a Tőzsde bukása megviselte a várost, de azt is, hogy fel fog épülni a bukásból. Aztán végre felkelt a nap. Az álmos Wall Street-i alkalmazottak arca azonnal felderült. Szerelem volt első látásra. Mindenki meg akarta érinteni, le akarta fényképezni. Csodálatos érzés volt. Délig álltam ott és néztem, hogyan játszik Manhattan a karácsonyi ajándékommal.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A New York-i Tőzsde volt az egyetlen, aki nem igazán rajongott a meglepetésért. Először a rendőrséggel próbálta eltávolíttatni a szobrot. A sikereteken akció után végül egy magánfuvarozó vállalat szállította el a szobrot a város Queens-i lefoglalt tárgyak telepére. A rajongók azonban nem hagyták annyiban. A New York-i Parkigazgatóság, az alkotóval és az aktivistákkal egyetértésben, a Bowling Green Parkban, a Battery Park szomszédságában helyezte el a bronzbikát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Bowling Green bikája tartós sikernek bizonyult. Rövid időn belül New York City egyik jelképévé, turisták ezreinek úti céljává vált a City pénzügyi központjának szívében. A Szabadság-szobor utáni előkelő második helyet foglalja el a leggyakrabban fotózott New York-i szobrok listáján. Népszerűségét nemcsak az ábrázolás dinamikus voltának, de a szerencsés elhelyezésnek is köszönheti. A szobor a Bowling Green macskaköves járdáján, egy közlekedéstől mentes kis „szigeten” áll, alapzat nélkül, így tökéletesen megfelel szelfik készítésére és a bátrabbak meg is mászhatják. Turisták ezrei nem csupán az orrát, a szarvait, de a hátsó fertályát is fényesre simogatták.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A bika méretes heréinek markolászása, valljuk be őszintén, már rituálénak számít turista körökben. „Jó szerencsét hoz.” „ Ösztönös dolog. Ha az ember ilyet lát, egyszerűen úgy érzi, hogy feltétlen meg kell fognia.” Az egyik Bowling Green-i szuvenír árus szerint, éjjel is érdemes meglátogatni a szobrot. „Ilyenkor – egy-két pohár után -, olyan dolgok is megesnek, melyek nem tűrnek nyomdafestéket.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S mi vár a bikára a következő évtizedekben? New York City nem vásárol műalkotásokat, viszont adományokat elfogad. Így történt a Charging Bull esetében is. Az átmeneti kiállítási engedély úgy tűnik, hogy évről évre meghosszabbodik, 1989 óta, megszakítás nélkül. A művész hajlandó eladni a szobrot, a szerzői jogot megtartása mellett, azzal a feltétellel, hogy a vásárló nem mozdíthatja el a Bowling Greenről. A 2004-es aukció azonban sikertelen volt, így a tulajdonos továbbra is a szobrász, a City pedig szó nélkül meghosszabbítja az egy évre szóló kiállítási engedélyt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arturo Di Modica azóta öt másik bikát is készített azzal az elgondolással, hogy különböző városoknak adományozza. Az első megrendelésre készült és Sanghaj városában áll. 2010 óta szimbolizálja a város erejét és dinamikus fejlődését. A sanghaji bika némileg eltér a New York-itól. Színe vöröses, a bikafej pedig jobbra fordul.

A második bika az amszterdami tőzsde épülete elé került. Di Modica 2012-ben, az európai gazdasági hanyatlás idején adományozta a szobrot a holland városnak, a fellendülés reményében.

IMG_6686

A Bika sok mindent látott az elmúlt 25 évben. A New York-i bűnözési arány csökkenését, a bérlemények árának drasztikus emelkedését. Szeptember 11-én vastag korom borította be vaskos nyakát, az Occupy Wall Street tüntetések idején pedig a rendőrség kordonnal zárta el, mely látogatási tilalom majdnem három éven át tartott.

A Charging Bull a Broadway 26-os számmal szemben, a 4-es metró Bowling Green állomásánál található. Könnyen megközelíthető a Battery Parkból és a Staten Island-i kompkikötőből is. A szobor látogatását érdemes hétköznap, a reggeli órákra tervezni. Nyáron nagy tömeggel kell számolnunk.

Képek: a blog írójának tulajdona
A Wall Street Journal nyomán

Tags: , , , , ,