Karácsonyi kirakatok New Yorkban 2. (2014) Macy’s

A Macy’s ünnepi kirakategyüttesének fő attrakciója ebben az évben a Santa’s Journey to the Stars, A Mikulás a csillagokhoz utazik címet viseli és a legmodernebb színházi technikákat vonultatja fel, tradicionális elemekkel kombinálva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A történet hat kirakaton át követi egy kíváncsi kisfiú, Alex és kutyájának, Bellának különleges utazását, akik a Karácsony csodáját fedezik fel, csillagról csillagra repülve, a Mikulás társaságában.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Roya Sullivan, a kirakatok tervező-rendezője elmondja, hogy a díszletek 85%-a könnyű polisztirol habból készült, hogy a lehető legjobban utánozhassa a Hold és a bolygók felszínét. Roya Sullivan reméli, hogy a kirakatok hűen szimbolizálják a varázslatos gondolatok erejét és bizonyítják, hogy a modern technika és a tradicionális mesemondás tökéletes és harmonikus egységet tud alkotni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Macy’s azoknak is kedveskedik, akik a hagyományos történeteket jobban kedvelik az űrbéli utazásoknál. A 34. utcai kirakatokban újra találkozhatunk Virginia, a bátor és talpraesett kislány történetével.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezen a kirakatsorozaton ugyanaz a csapat dolgozott, aki az Operaház fantomját, a Pókembert és a Nyomorultakat vitte színre a Broadway-n. A stílusok kombinációja, mint a zsinóron mozgatott marionett figurák és a szupermodern 3D-s technológia keveréke, hihetetlenül jól megférnek egymás mellett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De kicsoda is Virginia, a történetben szereplő barna hajú, álmodó szemű kislány? Virginia O’Hanlon New Yorkban született 1889-ben. 8 évesen, mint sok-sok más kisgyerek, ő is azzal nyaggatta a szüleit, hogy mondják meg az igazat a Mikulásról. O’Hanlon papa, miután megunta leánykája szűnni nem akaró kérdéseit, azt találta mondani, hogy írjon levelet a New York Sunnak és kérdezze meg őket, mondván: “Ami a Sunban megjelenik, az úgy is van.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Virginiának nem kellett kétszer mondani. Azonnal tollat ragadott és levelet írt a Sunnak. Szülei legnagyobb meglepetésére, Virginia választ kapott a napilap vezető újságírójától, Francis P. Church-től. A cikk a ma már híressé vált, Yes, Virginia, there is a Santa ClausIgen, Virginia, a Mikulás valóban létezik címet viselte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Church által írt cikk hatalmas sikert aratott. Megérintette az emberek szívét-lelkét és azóta a bátor Virginia történetéből filmdíjjal jutalmazott TV sorozat, képes mesekönyv és musical is készült. A Macy’s kirakatai a TV filmsorozatból ragadnak ki jeleneteket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Virginia az eredeti levelet az unokájának adta, melyről sokáig azt hitték, hogy odaveszett egy szerencsétlen tűzesetben. 2001-ben, harminc évvel Virginia halála után azonban szerencsésen előkerült és hivatalosan is eredetinek minősítették.

169293_3466607442155_64231082_o

Virginia leszármazottai továbbviszik az örökséget. Híres ősük tiszteletére alapítványt hoztak létre. A kezdeményezéshez csatlakozott a Macy’s nagyáruház Make-A-Wish, Kívánj valamit akciója, mely 1980-ban indult. Az alapítvány halálos betegségben szenvedő kisgyermekek kívánságait teljesíti, valamint a befolyt adományokból a családokat is támogatja. Az alapítvány az Egyesült Államokon kívül további 47 országban működik. (Magyarországon sajnos nem. A résztvevő országok listája itt található.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2010 óta Virginia alakja a Macy’s Hálaadás Napi Parádéján (a beszámolót itt olvashatjátok) is szerepel, s még ugyanebben az évben a Macy’s karácsonyi kirakat sorozatot is indított a tiszteletére. Virginia kirakatai, a nagy sikerre való tekintettel, ebben az évben is megtekinthetőek a Macy’s nagyáruház 34. utcai frontján.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S végezetül, íme a híres, Virginia által írt levél és Church úr válaszának fordítása.

“Kedves Szerkesztő! 8 éves vagyok. Néhány iskolástársam azt mondja, hogy a Mikulás nem létezik. Az apukám szerint, amit a Sunban olvasok, az igaz. Tessék megmondani nekem az igazat. Létezik a Mikulás?”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Kedves Virginia! A kis barátaidnak nincs igaza. Ebben a szkeptikus világban már csak abban hiszünk, ami szemmel is látható. A társaid is úgy gondolják, hogy amit a kis eszükkel nem foghatnak fel, az nem is létezhet. Virginia, minden embernek, legyen az kisgyermek vagy felnőtt, kicsi az értelme. Ebben a hatalmas Univerzumban az ember csupán egy kis hangya. Annyit fog fel ebből a hatalmas Mindenségből, amennyit az intellektusa elbír.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Igen, Virginia, a Mikulás létezik. Ugyanúgy létezik, mint a szeretet, a nagylelkűség és önfeláldozás. Ezek mind gyönyörűséget, örömöt visznek az életbe. Jaj, milyen sivár lenne a világ a Mikulás nélkül! Ugyanolyan szomorú lenne, mintha nem lennének Virginiák. Nem lenne gyermeki hit, költészet, romantika, hogy elviselhetővé tegye a létet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Semmi másban nem lenne örömünk, mint a száraz értelemben. A végtelen fény, mely a gyermekkort övezi, kihunyna. … mint ahogy szét lehet szedni a kisbaba csörgőjét, hogy megnézzük, mitől csörög. Ám a látható és a láthatatlan világ között olyan fátyol van, melyet a legerősebb ember sem tud széttépni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Csak a hit, a képzelet, a szeretet, a romantika képes pár pillanatra felvillantani a fátyol mögötti természetfeletti szépséget és ragyogást. Valóság mindez? Ó, Virginia, semmi más nem valóságosabb és maradandóbb. Igen, a Mikulás létezik és örökké létezni fog. Ezer év múlva, nem is, Virginia, több tízezer év múlva is boldogságot fog csempészni az igazi gyermekek szívébe.”

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , , , ,