Manhattan utolsó fából készült mozgólépcsője

A Macy’s Herald Square-en található nagyáruháza nemcsak a Hálaadás napi parádéjáról, meseszép karácsonyi kirakatairól és arról a tényről nevezetes, hogy évente 20 millió vásárlót szolgál ki, hanem arról is, hogy itt működik Manhattan utolsó fából készült mozgólépcsője.

10549927_703656009684356_4218017977210358220_o

A favázas, falépcsős mozgólépcsőrendszer 1902-ben került átadásra, az üzlet nyitásával egy időben. Akkor ez a típus világelsőnek számított. Az utóbbi években sajnos több balesetet is okoztak ezek az ódon mozgólépcsők.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2012-ben a Macy’s 400 millió dolláros tatarozási és modernizálási projektbe kezdett, melynek keretén belül a mozgólépcsők renoválására is sor kerül. A fából készült mozgólépcsőkkel kapcsolatban ellentmondó híreket kapunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az egyik forrás szerint az eredeti 43 fa mozgólépcsőből egyet feláldoznak a többiért. Ennek alkatrészeivel pótolják, illetve helyettesítik a többi elrongálódott elemeit. A valóság azonban azt mutatja, hogy egyes mozgólépcsőket máris modernek váltották fel.

p1070080

Jobb esetben csak a lépcsőket cserélték fémre, az oldalpaneleket meghagyták eredeti állapotukban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manhattan műemlékrajongói azt javasolják, hogy amennyiben megtehetjük, még most nézzük meg és fényképezzük le az eredeti fa mozgólépcsőket, mert esetleg elveszíthetjük őket. Reméljük, ez nem így történik, de a tanácsot megfogadva, mi is felkerestük Manhattan utolsó működő fa mozgólépcsőit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Macy’s nagyáruház két épületből áll, az úgynevezett Broadway épületből és a Hetedik sugárúti épületből. A Hetedik sugárúti épületben egy fából készült mozgólépcsőpár működik az 1. és a 9. emelet között.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Broadway épületben szintén működik egy mozgólépcső pár, az alagsor (cellar) és a 9. emelet között. Az alagsorba ugyan csak lefelé vezet mozgólépcső, felfelé a lépcsősort vagy a liftet kell használnunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezt a mozgólépcső párost az áruház közepén találjuk, a Penn Station felől megközelítve, a kozmetikumok és az ékszer pultok után.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Macy’s fából készült mozgólépcsőit a híres Otis Felvonógyár építette és amikor az emberek a Csoda a 34. utca című film nagyáruházára gondolnak, a vevők a képzeletükben ezeken a fa mozgólépcsőkön utaznak. Reméljük, hogy 2015-ben, a nagy átalakítások után is itt találjuk ezeket a patinás mozgólépcső matuzsálemeket.

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , ,