Metró art New Yorkban

Az MTA (Metropolitan Transportation Authority), a New York-i Közlekedési Vállalat több mint 25 éve támogatja a metró művészetet, nem csupán anyagilag, de híres és feltörekvő művészek toborozásával is. Több mint 225 metróállomáson találhatunk alkotásokat, a művészetek szinte valamennyi ágából. Szobrok, falfestmények, kisplasztikák, vegyes technikával készült alkotások százai teszik kellemesebbé a metrózás gyakran unalmas és fárasztó perceit.

Ez a képekkel illusztrált, állandóan bővülő bejegyzés a legjobb alkotásokat szándékozik összegyűjteni. A számozás nem értékrend, csupán a meglátogatott subway artok időbeli sorrendjét jelzi.

1. Az egyik legismertebb, főleg a gyerekek körében népszerű alkotás, a For Want of a Nail nevet viseli és a Természettudományi Múzeum/81. utca állomáson található. Megközelíthetőség: NYCS B NYCS C Installáció: 1999

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A peronok és az átjárók falait mozaik állatfigurák, illetve őskövületek másolatai borítják, emlékeztetve az utazókat, hogy az állomás területe maga is ásatások helyszíne volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az alkotások a földi élet keletkezését mutatják be, a Nagy Bummtól napjainkig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Downtown peronok mentén találhatóak az őskövületek másolatok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. A metróperon art egyik legimpozánsabb képviselője az amerikai szobrászművész, Tom Otterness által létrehozott Life Underground (Földalatti élet) elnevezésű bronzszobor világ, melyet a 14. utca/Nyolcadik Sugárút megálló peronjain hozott létre. Megközelíthetőség:NYCS A NYCS C NYCS E NYCS L Installáció: 2000

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az állomás teljes területén apró szobrok, szoborkompozíciók emlékeztetnek minket a New York-i élet zaklatott mivoltára.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Több mint száz apró ember- és állatfigurát fedezhetünk fel az állomáson, melyek közül a legszimbolikusabb az öltönyös-nyakkendős aligátor figura, mely egy öltönyös kisembert próbál lehúzni a mélybe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az utazóközönség körében legnépszerűbb figura pénzes zsákját szorongatva csücsül a peron egyik padján, az áthaladó szerelvényeket bámulva. Bronzfejét fényesre simogatták az utasok ezrei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. A 8. utcánál található megállóban a Broadway Diary elnevezésű mozaikkép csoport található, mely a környék életéből ragad ki elemeket. Megközelíthetőség:NYCS R Installáció: 2002

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ennél a megállónál kell leszállnunk, ha az NYU-ra, a New York University-re igyekszünk. A falakon az egyetemet, egyetemistákat, a diákok életét bemutató mozaikok is találhatóak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Üveg, kő és gránitmozaikok a 42. utca/Ötödik Sugárút átjáróiban. Az alkotás az Under Bryant Park nevet viseli és Samm Kunce alkotása. Megközelíthetőség: NYCS BNYCS DNYCS FNYCS 7 Installáció: 2002

-subway-under-bryant-park

Kövek, fagyökerek ipari csövek és buja indák között kacskaringózó idézetek követik az átjáró utasait. A művésznő így magyarázza alkotását: “Az utasok a metró alagútjait használ ják a közlekedésre. A víz csatornarendszeren jut el a fogyasztókhoz. A növények, melyek lefaragják a város éles határait, levegőt és kecsességet kölcsönöznek neki, a földalatti gyökérrendszeren át táplálkoznak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az irodalom hasonlóan különféle csatornákon jut el a befogadó közönséghez. Tanulás, könyvtári kölcsönzés, önképzés útján találja meg a célközönséget.”

Az átjáróban Carl Jung idézete is olvasható: “Nature must not win the game, but she cannot lose.” – A természet nem nyerheti meg a játszmát, de nem veszíthet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. A 34. utca/Herald Square megállóban található Christopher Janney Reach New York, An Urban Musical Instrument elnevezésű városi hangszere. Megközelíthetőség:NYCS R Installáció: 1996

A zöld zenedoboz a peron hosszanti síkján található és mozgásérzékelő segítségével működik. Az utasok az egyenlő távolságra elhelyezett kristályok alatt található szenzorokat hozzák mozgásba, előcsalva a csilingelő hangokat. A kristályok felgyulladnak és az akkordok betöltik a metróállomást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A városi hangszer segítségével vadidegenek közösen hoznak létre dallamokat, válaszolnak egymásnak, s nem ritkán beszédbe is elegyednek. Az alkotó számára, a metropolisban elszigetelten élők közelebb hozásánál nincs nagyobb érdem.

6. A Hive elnevezésű fényorgona 2012-ben került a Bleecker Street/LaFayette Street megálló plafonjára. A méhkas alkotója Leo Villareal. Megközelíthetőség: NYCS 6 Installáció: 2012

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Hive igazi high tech alkotás, vegyes technika alkalmazásával. LED csövek, egyedi software, alumínium és rozsdamentes acél ötvözete.

A méhsejtek vidám, erőteljes színváltása, a ritmus és séma arra ösztönzi a peronon várakozókat, hogy fejtsék meg a logikát és próbálják kikövetkeztetni a következő szín- és mozgáskombinációt. Igazi interaktív, közösségi játék.

Képek: a blog írójának tulajdona

Tags: , , , ,