Tündérajtók New Yorkban

Az első tündérajtók a múlt héten bukkantak fel New Yorkban. Művészileg kimunkált, miniatűr kapuk, oszlopokkal, háromszögű oromzattal, néhány előtt aprócska, Isten hozott lábtörlő.

FairyDoorsinNY1-864x1024a

Katherine Langdon Ross @ 37. utca és 10. Sugárút kereszteződése

Valamennyi ajtón QR vonalkód, mely a Speakeasy Dollhouse (Zugkocsma Babaház) elnevezésű színházi produkció honlapjához vezet, melynek létrehozója Cynthia von Buhler, más néven von Buhler grófnő.

FairyDoorsNY3a

Bryan Thatcher @ 11. utca

Cynthia, a művészetek szinte valamennyi ágában otthonos, közismertségre azonban csak 2009-ben tett szert, a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt népszerű, But Who Will Bell The Cats? (De ki teszi a csengőt a macskák nyakába?) című mesekönyvével. Az író-illusztrátor-festő-színész-zenész Cynthia jelenleg a Speakeasy Dollhouse című darabbal arat sikert az Off-Broadway-n. Az apró tündérajtók erre, az interaktív, detektív színjátékra hívják a New York-iakat.

FairyDoorsNY4

Scouting NY @ Wythe Avenue

Az alkotók arra ösztönzik a nézőket, hogy öltözzenek a 20-as évek divatja szerint. Érkezéskor saját karaktert kapnak, szabadon mozoghatnak a díszletek között és aktívan részt vesznek a gyilkos utáni nyomozásban. Azok számára, akik kedvelik a Nagy Gatsby-dzsesszkorszak-szesztilalom-zugkocsma időszakot, a Speakeasy Dollhouse valódi szürreális időutazás.

Fairy-Doors-NY5

Cynthia von Buhler felvétele

Az apró ajtók azonban nem a produkció, se nem a vele járó reklámkampány részei. Pontosan senki nem tudja, ki helyezi el az ajtókat, vagy azt, hogy mikor és hol bukkan fel a következő. Ez része a játéknak. Nagy valószínűség szerint a darab rajongói helyezik el a miniatűr ajtókat városszerte.

Az ötlet azonban nem új keletű. Az első tündérajtók a Michigan-béli Ann Arborban tűntek fel, 2005 tavaszán. A sort a Sweetwaters Kávé és Teaházban található tündeajtó nyitotta, melyet további kilenc követett. Az utolsó 2010-ben bukkant fel a Generációk Együtt elnevezésű iskola és idősek otthona területén.

Fairydoors15

Bryan Thatcher felvétele

Ann Arbor fiatalos, bohém lakossága nyitott volt a titokra és hamarosan a város lakossága – gyerekek és felnőttek egyaránt -, miniatűr ajtókra vadászott, valamint tündérajtó térképet készített a növekvő számú, szintén gyermeki lelkű turisták számára.

A tündérajtók keletkezésének titkára hivatalosan azóta sem derült fény. Ann Arborban még senki sem látta, hogyan kerültek az ajtók a helyükre. A városlakók közül sokan hisznek benne – s nem csupán a gyerekek -, hogy valóban a tündérek keze van a dologban.

Fairydoors16

Sam in Ann Arbor @ Flickr

Jonathan B. Wright-nak, a helybéli tündérkutatónak érdekes teóriái vannak az ajtókkal kapcsolatban. A Sweetwaters Kávé és Teaházban, az elsőként felfedezett tündérajtó melletti széken ülve, a 46 éves író és illusztrátor a tündérek viselt dolgairól mesél.

“Az erdei, mezei, virág, fény és homály tündérek mindig is a természetben éltek, az urbanizáció azonban elrabolta az életterüket. Új lakóhely után kutatva, a szárnyas tündérek Ann Arbor területére tévedtek. Kellemesnek találták a környéket, a város lakóit és hamarosan le is telepedtek. Ez nagy kitüntetés a városunknak.

AnnArbor18

Lisa Toboz @ Ann Arbor Városi Könyvtár

A tündérek válogatós népek. Csakis a nyugalmas, háborítatlan helyeket kedvelik. Letelepedés után átveszik a helybéliek szokásait. Igen, az ajtók állítását is. Be akarnak illeszkedni.

A ajtókat szemmagasságból nehéz észrevenni. A tündérek nem szeretik a feltűnést. Néhány ajtó apró ablakán keresztül beleshetünk a tündék életébe és ha esetleg kérdésünk lenne, azt az apró postaládában helyezhetjük el, esetleg a vendégkönyvbe írhatjuk. Pár nap elteltével egy tollforgató tündértől – némi helyesírási hibával megtűzdelt – választ is kapunk. Az ajtók elhelyezkedéséből arra következtethetünk, hogy a városi tündérek szeretik a játékokat, a könyveket, a cukorkát és a jó kávét.”

annarbor23

*Cherry*Blossom*Girl* felvétele @ Flickr

S vajon honnan tud ennyit Jonathan Wright a tündérekről? Talán közvetlen kapcsolatban van velük? Talán beszél a nyelvükön vagy csupán túl sok Tolkient olvasott? Egy biztos, a tündérajtók megjelenése vele kezdődött, még 1993-ban. A Wright család két kislányuk mellett magánóvodát működtetett a házukban. A családfő a házrenoválás során úgy döntött, hogy lánykáinak a felnőtt faliszekrény ajtaja mellé egy kisebbet is épít. Az első tündérajtó után hamarosan több is feltűnt a Wright házban. Annak ellenére, hogy a városi ajtók megjelenésére jóval később került sor, Ann Arbor lakói a kezdetektől fogva Jonathanra gyanakodtak.

shevelgallery

Dwight Burdette @ Selo-Shevel Galéria

Jonathan Wright Ann Arbort varázslatos hellyé változtatta, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt hisznek a mese és a fantázia erejében. A városka lakói lelkesednek, hagyják, hogy a misztérium magával ragadja őket, még akkor is, ha tudják, hogy a tündérajtók mögött a bájos nevű Urban Fairies Operations (Városi Tündér Hadműveletek) atyja, a remek írói fantáziával és ösztönös pedagógushajlammal megáldott Wright úr rejtőzik.

fairydoors

OlyBlog @ Ann Arbor

A New York Cityben megjelent tündérajtók pedig azt bizonyítják, hogy az állandóan rohanó, hangos metropolis lakói is éhesek a mesékre, a titkokra. A kemény manhattani külső és magatartás mögött ott szunnyad a gyermeki lelkesedés szikrája.

Tags: , ,

3 comments

  1. Timi’s avatar

    Remek írás, csuda kedves téma!

    Jó, hogy már nem kell Téged hiányolni Tinkmara!

  2. Igor’s avatar

    Nagyon jó post volt – köszönöm!

    1. tinkmara’s avatar

      Nagyon szépen köszönönöm!

Comments are now closed.