EREDETI BEJEGYZÉS DÁTUMA: 2010. December 10.

IMG_5344New York City, a környező szigetek és New Jersey partjai madártávlatból fenséges látványt nyújtanak. A legközkedveltebb lehetőségek erre a célra az Empire State Building és a Rockefeller Center kilátói. Mindkét felhőkarcoló tetejéről csodálatos látvány tárul elénk, melyet, ha lehetőségünk van rá Manhattani tartózkodásunk során, feltétlen illesszünk bele zsúfolt városnéző programunkba. Amennyiben idő- és pénzkeretünk szűkös – a kilátóra szóló jegy fejenként 27 dollárunkba és legalább 2 teljes óránkba kerül -, viszont New York légi látványáról semmiképp sem akarunk lemondani, a Roosevelt Island Tramway-t, vagyis a Roosevelt Szigeti Libegőt nekünk találták ki.

IMG_5340

A Roosevelt Island Tramway Upper East Side Manhattant köti össze a Roosevelt Szigettel. A libegő az East River felett halad át, párhuzamosan a Queensboro Híddal. 1984-ig ez a libegő volt Amerika egyetlen tömegközlekedésre használt légi villamosvasútja.

A libegő Manhattan egyetlen olyan tömegközlekedési formája, melyet nem a New York-i Tömegközlekedési Hatóság (MTA-Metropolitan Transportation Authority), hanem a Roosevelt Sziget működteti. Ennek ellenére használhatjuk a Metro kártyánk, így a 27 dolláros belépőjegy helyett 2 dollár 75 centért élvezhetjük a magasból Midtown Manhattan sziluettjét.

IMG_5319

A libegő 1976-os átadása óta 26 millió utast szállított, napi 115 fordulóval. A 110 főt befogadó kabin 30 km/h-s végsebességgel, 76 méteres csúcsmagassággal, 3 perc alatt teszi meg az utat a sziget és a manhattani végállomás között, mely a 60. utca és a Második Sugárút kereszteződésénél, a Lexington Avenue metróállomástól körül-belül 5 percre található.

IMG_5305Az East River-en nyugvó Roosevelt Island-et nyugaton a Manhattan sziget, keleten Queens városrész határolja. A 3.2 km hosszú, 240 méter szélességű, keskeny kis sziget Manhattan hatáskörébe tartozik és a 2007-es felmérések szerint 12 ezer embernek ad otthont.

A szigetet a Lenape indiánok Minnehanoncknak, míg a betelepedő hollandok Varkens Eylandt-nak (Disznó Szigetnek) nevezték. Később a Blackwell Sziget nevet kapta. 1921 és 1973 között Welfare Island-nek hívták. A sziget megközelíthetősége hosszú évtizedekig okozott fejfájást a sziget lakóinak és Manhattan közlekedési hatóságának.

IMG_5347

A sziget annak ellenére, hogy a Queensboro Híd alatt található, a hídról közvetlenül nem közelíthető meg. 1930 és 1955 között a megoldást az  Elevator Storehouse jelentette. Ez a személy- és autólift emelte le és fel a sziget autóforgalmát. A tömegközlekedést villamossal oldották meg. A járat Manhattan és Queens között közlekedett és a Queensboro Híd közepén volt a megállója. A liftrendszer 1970-ben szűnt meg, miután felépült a Roosevelt Szigeti Híd, mely megoldotta az autósforgalom problémáját.

IMG_5331A 70-es években Roosevelt Sziget gyors ütemben fejlődésnek indult. A tömegközlekedés ismételten megoldásra várt. A metróvonal még nem épült ki a szigetig, a kiöregedett, elavult villamosvonal felújítása értelmetlen lett volna. Átmeneti megoldásként, a metró befejezéséig, megszületett a libegő ötlete. Az átadásra 1976-ban került sor. A sziget lakossága, valamint a turisták nyomban megszerették az olcsó és csodaszép kilátást nyújtó libegőt. Az átmeneti megoldásból Manhattan egyik turista látványossága lett. A metróvonal 1989-re érte el a Roosevelt Szigetet.

IMG_5316

2006 folyamán a libegő kétszer is elakadt az East River felett. Mindkét alkalommal hosszú órákba tellett, mire mindenkit lehoztak a mentőalakulatok. A libegő önálló áramellátást kapott a baleset utáni 6 hónapos felújítási munkálatok során. A kabinokat túlélő csomaggal látták el, mely plédeket, vizet, élelmet, babatápszert tartalmaz és az illemhely problémáját is megoldották. 2006 és 2010 között a Tramway minden fennakadás nélkül működött.

 

A teljes rendszerfelújításra 2010 tavaszán került sor. A kilenc hónapos kényszerszabadság ideje alatt kicserélték a teljes motorházat, az irányítórendszert, a csörlőket, a biztonsági berendezéseket szintén szuperbiztossá tették.

A kocsik szintén megújultak. Több ülőhely, valamint nagyobb ablakok kerültek a kabinokba a turisták legnagyobb örömére. Számukra az egyetlen hátrány, hogy az utazási idő lerövidült, 4 és fél percről 3 percre. A 9 hónapos kihagyás alatt Roosevelt Sziget lakói állították, hogy az egész sziget hangulata megsínylette a libegő hiányát. Ők a Tramway legnagyobb rajongói, akik nem értik, hogyan lehet a föld alatt közlekedni, amikor itt van a libegő által nyújtott gyönyörű kilátás. Roosevelt Sziget lakói a kezdetektől fogva ódzkodtak a metróállomás használatától. Ez az állomás a legmélyebb egész Manhattanban, így a lépcsősorok roppant meredekek. A szigetlakók inkább a libegőt részesítik előnyben a napi ingázás során.

A Roosevelt Island Tramway többször feltűnik mozi és TV filmekben. A mozifilmek közül a Pókember és a León, a profi című alkotások a legismertebbek. A számítógépes játékok rajongói pedig a Grand Theft Auto IV-ben találkozhattak vele, mint a Manhattan-ihlette, képzeletbeli város, Liberty City libegője.

leon83

A 64 éves Curry úr, Roosevelt szigeti tósgyökeres lakos, több mint 40 éve a libegőt használja. Inkább 10 percet gyalogol a Tramway állomásig, mintsem a metrót részesítse előnyben. “Soha nem utaznék metrón, a föld alatt, amikor nekem itt van ez a látvány, amely mindenért kárpótol és ennyi év után is mosolyt csal az arcomra nap-nap után. Különösen este, amikor ennek a csodálatos világvárosnak a fényeivel a hátam mögött térek haza.”

Felhasznált irodalom: New York Times
Képek: Google és a blog írójának tulajdona
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , ,