Tél New Yorkban

Hóesés New Yorkban. A felhőkarcolók elveszítik kemény körvonalaikat, a hófátyol mögött a villódzó hirdetések fénye szelídebbnek hat és még a sárga taxik szakadatlan tülkölése is elviselhetőbb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Míg a vidékiek rettegnek még a hóesés gondolatától is, addig a New York-iakat a havazás nem különösebben aggasztja. Vízálló csizma, jó meleg kabát, sál, sapka, kesztyű. A hólapátolást ellátja a város, a tömegközlekedés megoldott, a boltok nyitva tartanak, az élet itt nem áll meg.

P2124863-904x500

New York varázslatos télen. Az első utam minden alkalommal a Central Parkba vezet. A befagyott csónakázó tó felett talán még kecsesebben ível a Bow Bridge. A korcsolyapálya felől vidám zene és nevetés hangja száll. Az érintetlen hótakaró vad ugrándozásra csábítja a kutyákat, mi pedig meglepetten tapasztalhatjuk, hogy a manhattaniek sílécet is tartanak otthon, mert mindenfelé síelőket látni. Kíváncsi, eleséget kunyeráló mókusok szökdécselnek a hóban. A szürkület beköszöntével a kecses kandeláberek puha fénye csak fokozza a hangulatot.

snapshot20140224010952

A New York-i télnek azonban nemcsak romantikus oldala van. Manhattanban a tél roppant kemény. Metsző szél fúj az óceán felől és a hőmérséklet gyakran esik mélyen a fagypont alá. Amennyiben ismerősök, rokonok azzal térnek vissza a Nagy Almából, hogy nem is volt olyan hideg, biztosak lehetünk benne, hogy kivételes szerencséjük volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

New Yorkban a tél túlélő program. A lábbeli legyen csizma, magasszárú, vízhatlan. A bokáig érőt és a magassarkú térdcsizmát felejtsük el. A járdáról lelépve gyakran féllábszárig merülünk az olvadt latyakba, nem beszélve az autók által ránk zúdított retkes hóléről.

P2124862-904x500

Amikor a ruhatárunkat tervezzük, gondoljunk minden eshetőségre. Közlekedünk az utcán, használjuk a metrót, múzeumba, boltba megyünk. Az utcán kemény, fagyos szél vág az arcunkba, míg a metró, a vonatok, a boltok fűtöttek, gyakran túlságosan is. A jelszó: rétegesen. A New York-i legjobb barátja télen a pufi kabát, lehetőleg a hosszabb fajta. A téli Manhattanban néha úgy tűnik, klónok vesznek körül minket. Mindenki sötétszínű kabátot, csizmát viseli, az arcokat elfedik a vastag sálak, a füles sapkák orrig behúzva. Mínusz 10 fok alatt ez a New York-i divat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Télen megritkul a New York-i turisták száma is. A városnéző, nyitott tetejű emeletes buszokon csak egy-két elszánt nézelődő csattogtatta a fényképezőgépét elgémberedett ujjakkal. Viszont nincs akkora tömeg, a legszebb helyszíneken könnyebben lehet közlekedni, jobb képek készülnek és nem utolsó sorban, a hotelszoba árak is jóval alacsonyabbak.

Tags: , , , ,